Zaczęłam tydzień od pizzy i jeszcze
pociągnę ten temat. Przedstawiam przepis na sos pomidorowy. Jest to przepis
bazowy, który można urozmaicać poprzez różne dodatki. Mogą być nimi dowolne
zioła komponujące się z pomidorami, ocet balsamiczny, suszone śliwki, pieczony
czosnek (o tak!) itd., itp. Mój sos zaliczam do tych szybkich, ponieważ
wszystkie składniki miksowałam na przecier, następnie odparowałam nadmiar wody.
Wcześniej nie chciało mi się przysmażać sosu, lecz na dużym palniku zajęło mi
to tylko 5 minut. A naprawdę było warto. Składniki sosu zyskały większą
wyrazistość smaku. Dzięki temu sosowi zrozumiałam dlaczego robi się pizzę
margherita – dla smaku pizzy a nie dla dodatków. Jeszcze pyszniejszy jest sos
zrobiony z pieczonych pomidorów z czosnkiem i tymiankiem o którym, mam
nadzieję, kiedyś wspomnę. Tymczasem polecam ten przepis. Podane w nim składniki
przygotowane na patelni w tradycyjny sposób mogą stać się sosem do makaronu.
SOS DO PIZZY Z POMIDORÓW Z
PUSZKI
Składniki:
1 puszka pomidorów
½ cebuli
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki pieprzu
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki cukru
Wszystkie składniki zmiksować. Smażyć
na patelni do odparowania płynu przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz