środa, 8 października 2014

CIASTO LATTE MACCHIATO

Gdy już natrafiłam na stronę Zjem To, nie mogłam nie przejrzeć niemal wszystkich smakowicie wyglądających smakołyków. Przepis na Ciasto Latte Macchiato również pochodzi z tej strony. Smakowo porównałabym to ciasto do tiramisu w wersji polskiej, czyli z dodatkiem biszkoptu oraz przełożonego kremem na bazie mleka w proszku i masła. Mocno słodki, choć sprawiał wrażenie delikatnego dzięki właśnie kremowi i nasączonym biszkoptom. No właśnie, nasączałam biszkopty jak do tiramisu, czyli praktycznie moczyłam je w ponczu. Skutek był taki, że biszkopty niemal rozpłynęły się w masie i straciły swą strukturę. Smak oczywiście został zachowany. Dlatego rada na następny raz: biszkopty nasączajcie przy użyciu pędzelka. Aby ciasto pięknie prezentowało się na talerzu, należy je kroić suchym nożem namoczonym wcześniej we wrzątku. Wtedy zachowają się wyraźne warstwy w przekroju. Na moich zdjęciach widać, że tego nie zrobiłam ale na to już za późno. Mimo moich drobnych wpadek polecam to ciasto na większe lub mniejsze okazje. Jest cudownie kawowe, delikatne ale sycące.






CIASTO LATTE MACCHIATO
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
2 łyżki kakao
Białka ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 30-35 minut. Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
            Masa:
300g masła
3 szklanki mleka w proszku
¾ szklanki cukru
600g serka waniliowego
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać mleko w proszku na przemian z serkiem. Wymieszać.
            Poncz:
1 ½ szklanki zaparzonej kawy
100ml likieru espresso
Kawę wymieszać z likierem.
            Dodatkowo:
200g okrągłych biszkoptów
4 łyżki kakao
            Kolejność warstw:
Biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 masy – biszkopty – ¼ ponczu – posypać 2 łyżkami kakao – 1/3 masy – biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 masy – biszkopty –
¼ ponczu – kakao.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz