Gdy już natrafiłam na stronę Zjem To, nie
mogłam nie przejrzeć niemal wszystkich smakowicie wyglądających smakołyków.
Przepis na Ciasto Latte Macchiato również pochodzi z tej strony. Smakowo
porównałabym to ciasto do tiramisu w wersji polskiej, czyli z dodatkiem
biszkoptu oraz przełożonego kremem na bazie mleka w proszku i masła. Mocno
słodki, choć sprawiał wrażenie delikatnego dzięki właśnie kremowi i nasączonym
biszkoptom. No właśnie, nasączałam biszkopty jak do tiramisu, czyli praktycznie
moczyłam je w ponczu. Skutek był taki, że biszkopty niemal rozpłynęły się w
masie i straciły swą strukturę. Smak oczywiście został zachowany. Dlatego rada
na następny raz: biszkopty nasączajcie przy użyciu pędzelka. Aby ciasto pięknie
prezentowało się na talerzu, należy je kroić suchym nożem namoczonym wcześniej
we wrzątku. Wtedy zachowają się wyraźne warstwy w przekroju. Na moich zdjęciach
widać, że tego nie zrobiłam ale na to już za późno. Mimo moich drobnych wpadek
polecam to ciasto na większe lub mniejsze okazje. Jest cudownie kawowe,
delikatne ale sycące.
CIASTO
LATTE MACCHIATO
Biszkopt:
6 jaj
1
szklanka cukru
1
szklanka mąki pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2
łyżki wody
2
łyżki oleju
2
łyżki kakao
Białka
ubić. Dodać cukier. Wlać żółtka. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do prostokątnej formy 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 30-35 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Masa:
300g
masła
3
szklanki mleka w proszku
¾
szklanki cukru
600g
serka waniliowego
Masło
utrzeć z cukrem. Dodawać mleko w proszku na przemian z serkiem. Wymieszać.
Poncz:
1 ½
szklanki zaparzonej kawy
100ml
likieru espresso
Kawę
wymieszać z likierem.
Dodatkowo:
200g
okrągłych biszkoptów
4
łyżki kakao
Kolejność warstw:
Biszkopt
– ¼ ponczu – 1/3 masy – biszkopty – ¼ ponczu – posypać 2 łyżkami kakao – 1/3
masy – biszkopt – ¼ ponczu – 1/3 masy – biszkopty –
¼ ponczu – kakao.
¼ ponczu – kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz