‘Mamo, pani doktor zabroniła Ci jeść
słodyczy’ – takie słowa w najmniej odpowiednich momentach powtarza mi Natka.
Tak, wiem, że muszę przejść na tzw. dietę ale z pieczenia tak łatwo nie
zrezygnuję. To bardzo cytrynowe ciasto pochodzi z programu Cook Yourself Thin.
Nie jest ono jakoś specjalnie odchudzone czy przepełnione sztucznymi słodzikami
itd. Ciasto zawiera mnóstwo zdrowych i treściwych składników. Tak, to prawda.
Odkryłam tę prawidłowość po przygotowaniu kolejnego już przepisu z serii Gotuj
i Chudnij. Wszystkie smakołyki mają tę cechę, że nie da się ich zjeść za dużo.
Są bardzo sycące i tak przepełnione smakami i aromatami, że jedna porcja
zaspokaja zapotrzebowanie na słodycze. Cytryny w cieście są nie tylko dodatkiem
aromatycznym w postaci skórki, lecz dodane zostały w całości. Nie licząc pestek
oczywiście. Kawałki migdałów natomiast zawdzięczam mojej już niezbyt sprawnej maszynce do mielenia orzechów i wrodzonemu lenistwu. Ciasto jest wilgotne i długo tę wilgotność utrzymuje. Spokojnie
można je przechować kilka dni, aby móc cieszyć się jego cudownym smakiem i
aromatem. A gdy przejecie się już ciastem cytrynowym, polecam ciasteczka BeaconHill z kakao, również z przepisu Gizzie Earskine.
BARDZO
CYTRYNOWE CIASTO MAROKAŃSKIE
Ciasto:
2
cytryny
3
jaja
200g
cukru
80g
mąki ryżowej lub pszennej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
120g
zmielonych migdałów
Cytryny
gotować we wrzątku przez 1 godzinę. Wyjąć pestki. Zmiksować na puree. Jaja
ubić. Dodać cukier. Wsypać suche składniki. Dodać puree cytrynowe. Ciasto
przełożyć do krótkiej keksówki. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut.
Lukier:
2
łyżki cukru pudru
1
łyżka wody
50ml
soku z cytryny
1
łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
Składniki
rozpuścić na małym ogniu. Ciepłe ciasto nakłuć długą wykałaczką. Polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz