wtorek, 14 października 2014

KEKS BARDZO CYTRYNOWY

‘Mamo, pani doktor zabroniła Ci jeść słodyczy’ – takie słowa w najmniej odpowiednich momentach powtarza mi Natka. Tak, wiem, że muszę przejść na tzw. dietę ale z pieczenia tak łatwo nie zrezygnuję. To bardzo cytrynowe ciasto pochodzi z programu Cook Yourself Thin. Nie jest ono jakoś specjalnie odchudzone czy przepełnione sztucznymi słodzikami itd. Ciasto zawiera mnóstwo zdrowych i treściwych składników. Tak, to prawda. Odkryłam tę prawidłowość po przygotowaniu kolejnego już przepisu z serii Gotuj i Chudnij. Wszystkie smakołyki mają tę cechę, że nie da się ich zjeść za dużo. Są bardzo sycące i tak przepełnione smakami i aromatami, że jedna porcja zaspokaja zapotrzebowanie na słodycze. Cytryny w cieście są nie tylko dodatkiem aromatycznym w postaci skórki, lecz dodane zostały w całości. Nie licząc pestek oczywiście. Kawałki migdałów natomiast zawdzięczam mojej już niezbyt sprawnej maszynce do mielenia orzechów i wrodzonemu lenistwu. Ciasto jest wilgotne i długo tę wilgotność utrzymuje. Spokojnie można je przechować kilka dni, aby móc cieszyć się jego cudownym smakiem i aromatem. A gdy przejecie się już ciastem cytrynowym, polecam ciasteczka BeaconHill z kakao, również z przepisu Gizzie Earskine.







BARDZO CYTRYNOWE CIASTO MAROKAŃSKIE
Ciasto:
2 cytryny
3 jaja
200g cukru
80g mąki ryżowej lub pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
120g zmielonych migdałów
Cytryny gotować we wrzątku przez 1 godzinę. Wyjąć pestki. Zmiksować na puree. Jaja ubić. Dodać cukier. Wsypać suche składniki. Dodać puree cytrynowe. Ciasto przełożyć do krótkiej keksówki. Piec w temperaturze 180°C przez 60 minut.
            Lukier:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
50ml soku z cytryny
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
Składniki rozpuścić na małym ogniu. Ciepłe ciasto nakłuć długą wykałaczką. Polać lukrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz