Niedawno
te ciasteczka przyrządzała Pani Ania Starmach w swoim programie Pyszne 25.
Wyglądały tak apetycznie, że po niedługim czasie postanowiłam je zrobić i
zjeść. Rzeczywiście
przygotowanie ciasta było banalnie proste. Najwięcej czasu zajęło mi łuskanie orzechów
i ich siekanie. Pewnie dlatego, że towarzyszył mi mały podjadacz – Nati
– którego misja polegała na niedopuszczeniu do zebrania odpowiedniej ilości
orzechów. Ciastka wyszły bardzo mięciutkie. Również na drugi dzień dobrze
utrzymywały świeżość i nie wysychały. Nawiasem mówiąc ciastka piekłam
wieczorem, dlatego przetrwały do następnego dnia.. Podobne ciastka – w stylu
piegusków – robiła moja znajoma. Były to ciastka z dodatkiem dużej ilości
płatków kukurydzianych. Niestety, po wyjęciu z piekarnika gdy już ostygły, ciastka przeistaczały się w kamienie milowe i można było nimi nabić
niejednego guza. Szkoda, bo ich smak był całkiem dobry i dodane składniki
również mi odpowiadały. Na szczęście znalazłam godny zamiennik - przepis
Pani Ani.
CIASTKA Z CZEKOLADĄ
Składniki:
250g mąki pszennej
120g masła
80g cukru
1 jajko
50g orzechów włoskich
100g gorzkiej czekolady
Zagnieść składniki ciasta. Dodać posiekane orzechy i czekoladę. Robić małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczyć dłonią. Piec na złoto
w temperaturze 200°C przez 10-15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz