sobota, 3 listopada 2012

TORT MARCHEWKOWO-IMBIROWY



Przepis na tort marchewkowo-imbirowy pochodzi z programu ‘Rewolucje na talerzu’ w TVN Style. Właściwie to nie jest tort. Raczej ciasto. Nie jest tak wykwintne, jak zazwyczaj kojarzą nam się torty. Jedynie kształt jest podobny.
Ciasto smakuje bardzo dobrze. Jest bardzo aromatyczne, co jest zasługą soku i skórki z pomarańczy, dodanych do poszczególnych warstw. Zwykle warzywa dodawane do wypieków były przemycane w celu uzdrowienia ciasta i odjęcia mu kalorii, drobno ścierane, aby nikt nie domyślił się podstępu. Tutaj marchewka została starta na grubych oczkach tarki. Nadało to ciastu oryginalną strukturę. Dzięki marchewce, ciasto zyskało też pięknego, pomarańczowego koloru. W tym torcie marchewka króluje.







TORT MARCHEWKOWO-IMBIROWY
Ciasto:
400g marchewki
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej razowej
2 łyżki miodu
1 ½ łyżeczki esencji waniliowej
½ pomarańczy
3cm startego imbiru
1 łyżka siekanych orzechów nerkowca
1 łyżka siekanych migdałów
1 łyżka siekanych rodzynek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać drobno starty imbir, bakalie, wanilię, skórkę z pomarańczy, mąkę i proszek. Dodać żółtka utarte z miodem. Dodać pianę z białek. Piec w okrąglej formie przez 50 minut.
            Krem:
400g twarogu
½ pomarańczy
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki miodu
Twaróg utrzeć z miodem, wanilią, sokiem i skórką z pomarańczy. Przełożyć ciasto.
            Polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
¼ pomarańczy
Czekoladę rozpuścić z sokiem z pomarańczy. Polać ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz