Takie właśnie nastawienie miałam
podczas przygotowywania OWSIANKI. Nigdy wcześniej jej nie jadłam, nie
próbowałam, nie widziałam na oczy. Nie wiedziałam, czego mam się spodziewać. Przepis na owsiankę pochodzi z
programu ‘Jem i chudnę’ w Polsat Cafe. Była to propozycja niskokalorycznego,
zdrowego i dobrego śniadania czy kolacji. Przyznam szczerze, że te ugotowane
płatki owsiane nie wyglądały zachęcająco. Lecz gdy już skomponowałam całość,
posiłek okazał się zupełnie przyzwoity. A Smak..
Smak był bardzo dobry. Lekko
ciepłe płatki, do tego zimny jogurt, a na wierzchu słodkie i soczyste owoce.
Wspaniale się to komponowało i zaskakująco dobrze smakowało. Chętnie zajadam się owsianką na późne kolacje. Mimo, iż płatki
trzeba chwilkę podgotować, całość przygotowuje się w mig. Czasem owoce
zastępuję tzw. ‘musem owocowym’, czyli moim nie do końca gęstym dżemem
truskawkowym lub malinowym. Wtedy słodycz dżemu plus kwaskowaty smak jogurtu
rozbrajają. Wystarczy już tego pisania. To przecież tylko zwykła OWSIANKA. Mniam.
OWSIANKA
Składniki:
4 łyżki
płatków owsianych
1 banan,
kiwi lub truskawki
150g
jogurtu naturalnego
1 łyżka
płatków migdałów, orzechów lub pestek
Płatki
owsiane zalać wrzątkiem. Gotować przez 1 minutę. Pokrojone owoce zalać jogurtem.
Dodać ugotowane płatki. Wymieszać. Posypać płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz