Doskonały przepis na wykorzystanie
zalegających bananów. Prosty i szybki. Suche plus mokre i upiec. Można w
keksówce, można w kwadratowej blaszce, można w formie do muffinów. Mój przepis
pochodzi ze strony Bakers Royale. Jako pierwszy wpadł mi w ręce, gdy szukałam
pomysłu na zużycie bananów. Bardzo smaczny wypiek. Oryginalnie zwany chlebkiem
bananowym aczkolwiek wydaje mi się, że ta nazwa wynika raczej z rodzaju użytej
foremki. To tak, jak w przypadku anglojęzycznego przepisu na słodkie ciasto
drożdżowe, nazywane tam ciastem do kawy - coffee cake. To taka moja mała
dygresja. Powracam zatem do naszego bohatera. Urzekły mnie te marmurkowe wzory
na cieście. Jego smak również. Polecam.
KEKS
BANANOWY
Składniki:
2 ½
szklanki mąki pszennej
1 ¼
łyżeczki proszku do pieczenia
¾
łyżeczki sody
¼
łyżeczki soli
1
szklanka cukru
4 jajka
½
szklanki stopionego masła
¼
szklanki oleju
1/3
szklanki maślanki
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 ½
szklanki rozgniecionych bananów (4 szt.)
Jaja
ubić z cukrem. Dodać pozostałe mokre składniki. Połączyć z suchymi składnikami.
Dodać banany. Wymieszać. Ciasto przelać do dwóch krótkich keksówek. Piec w
temperaturze 200° C przez 40-50 minut. W połowie pieczenia ciasto naciąć wzdłuż
nożem, aby środek się dopiekł. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz