poniedziałek, 16 marca 2015

CIASTO BIEDRONKA

Ciasto Biedronka to klasyczne ciasto na dużą blachę z niecodziennym wykończeniem. Ciasto, przełożone kremem budyniowym, smakowało bardzo domowo, jak za dawnych czasów. Dżem i galaretka stanowiły kolorowy, pachnący akcent. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Jak łatwo się domyślić, dzieciaki były zachwycone czerwonymi kropkami i wiórkami kokosowymi. Śmiało można zagonić małych kucharzy do pomocy przy dekoracji.








CIASTO BIEDRONKA
Biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
80ml oleju
100g mąki ziemniaczanej
200g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić. Dodać cukier. Dodać żółtka. Wlać olej. Wsypać mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym blacie dużym kieliszkiem wyciąć kółka.
            Krem:
6 żółtek
100g cukru
450ml mleka
40g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g masła
Żółtka wymieszać z cukrem, mąką, wanilią i 40ml mleka. Pozostałe mleko podgrzać. Wlać do niego masę z żółtkami. Ugotować budyń. Wystudzić przykryty folią. Masło utrzeć. Stopniowo dodawać budyń.
            Dodatkowo:
1 szklanka dżemu truskawkowego
½ szklanki wiórków kokosowych
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 750ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Blat ciasta smarować dżemem i ¾ kremu. Przykryć wyciętym biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować kremem. Posypać wiórkami, omijając wycięte otwory. Do tych otworków wlać tężejącą galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.
            Kolejność warstw:
Biszkopt – dżem – ¾ kremu – biszkopt z otworami – ¼ kremu – wiórki kokosowe – galaretka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz