Ciasto Biedronka to klasyczne ciasto na dużą
blachę z niecodziennym wykończeniem. Ciasto, przełożone kremem budyniowym,
smakowało bardzo domowo, jak za dawnych czasów. Dżem i galaretka stanowiły
kolorowy, pachnący akcent. Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki. Jak łatwo
się domyślić, dzieciaki były zachwycone czerwonymi kropkami i wiórkami
kokosowymi. Śmiało można zagonić małych kucharzy do pomocy przy dekoracji.
CIASTO
BIEDRONKA
Biszkopt:
6 jaj
1
szklanka cukru
80ml
oleju
100g
mąki ziemniaczanej
200g
mąki pszennej
2
łyżeczki proszku do pieczenia
Białka
ubić. Dodać cukier. Dodać żółtka. Wlać olej. Wsypać mąki z proszkiem.
Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej formy 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze 170°C
przez 35-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. W jednym blacie dużym
kieliszkiem wyciąć kółka.
Krem:
6
żółtek
100g
cukru
450ml
mleka
40g
mąki pszennej
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
250g
masła
Żółtka
wymieszać z cukrem, mąką, wanilią i 40ml mleka. Pozostałe mleko podgrzać. Wlać
do niego masę z żółtkami. Ugotować budyń. Wystudzić przykryty folią. Masło
utrzeć. Stopniowo dodawać budyń.
Dodatkowo:
1
szklanka dżemu truskawkowego
½
szklanki wiórków kokosowych
2
galaretki truskawkowe
Galaretki
rozpuścić w 750ml wrzątku. Odstawić do lekkiego stężenia. Blat ciasta smarować dżemem
i ¾ kremu. Przykryć wyciętym biszkoptem. Wierzch ciasta posmarować kremem.
Posypać wiórkami, omijając wycięte otwory. Do tych otworków wlać tężejącą
galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.
Kolejność warstw:
Biszkopt
– dżem – ¾ kremu – biszkopt z otworami – ¼ kremu – wiórki kokosowe – galaretka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz