środa, 4 marca 2015

TOSTY FRANCUSKIE Z JABŁKAMI W MIODZIE

Wspaniałą propozycją na prosty, ale luksusowy podwieczorek są Tosty Francuskie z Jabłkami w Miodzie. Aby jeszcze bardziej wzbogacić ich smak, do jabłek można dodać orzechy, rozmaryn, ocet balsamiczny lub też skórkę z cytryny. Te dodatki przełamią słodkość miodu. Masę jajeczną do moczenia chleba można przygotować ‘na oko’. Ja podałam proporcje z programu ‘Łatwe Przepisy Na Wielki Apetyt’, ale ogólna zasada to jajko rozcieńczyć odrobiną mleka. Powiedzmy, że na jedno jajko przypada 40ml mleka. Takie tosty, jeżeli pominiecie aromatyczne dodatki, dobre będą także ze słonym nadzieniem lub w wersji studenckiej – z keczupem. Ja natomiast polecam wersję bogatą, z przepysznymi jabłkami.







 TOSTY FRANCUSKIE Z JABŁKAMI W MIODZIE
Tosty:
6 jaj
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
12 kromek chleba tostowego
1 łyżka masła
Jaja roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Moczyć w tym kromki chleba. Smażyć na maśle na złoty kolor.
            Jabłka:
4 jabłka
½ szklanki miodu
2 łyżki wody
½ łyżeczki cynamonu
Półplasterki jabłek poddusić na odrobinie wody. Zalać miodem. Smażyć do miękkości.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz