Wspaniałą propozycją na prosty, ale
luksusowy podwieczorek są Tosty Francuskie z Jabłkami w Miodzie. Aby jeszcze
bardziej wzbogacić ich smak, do jabłek można dodać orzechy, rozmaryn, ocet
balsamiczny lub też skórkę z cytryny. Te dodatki przełamią słodkość miodu. Masę
jajeczną do moczenia chleba można przygotować ‘na oko’. Ja podałam proporcje z
programu ‘Łatwe Przepisy Na Wielki Apetyt’, ale ogólna zasada to jajko
rozcieńczyć odrobiną mleka. Powiedzmy, że na jedno jajko przypada 40ml mleka.
Takie tosty, jeżeli pominiecie aromatyczne dodatki, dobre będą także ze słonym
nadzieniem lub w wersji studenckiej – z keczupem. Ja natomiast polecam wersję
bogatą, z przepysznymi jabłkami.
TOSTY
FRANCUSKIE Z JABŁKAMI W MIODZIE
Tosty:
6 jaj
1
szklanka mleka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka cynamonu
12
kromek chleba tostowego
1 łyżka
masła
Jaja
roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Moczyć w tym kromki chleba. Smażyć na maśle
na złoty kolor.
Jabłka:
4
jabłka
½
szklanki miodu
2 łyżki
wody
½ łyżeczki
cynamonu
Półplasterki
jabłek poddusić na odrobinie wody. Zalać miodem. Smażyć do miękkości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz