niedziela, 8 marca 2015

GORĄCA CZEKOLADA INSTANT

To jest coś, co skutecznie zastąpi proszki niby-kakao, które tak uwielbiają nasze dzieci. Niestety te napoje kakaowe składają się głównie z cukru, a na opakowaniu podają, że na jedną porcję kakao należy użyć aż czterech łyżeczek proszku. Bomba cukrowa. Moja wersja gorącej czekolady to dużo kakao, czekolada, odrobina cukru pudru i odrobina polepszaczy smaku i konsystencji. Sól i cynamon wzbogacają smak czekolady, a skrobia lekko ją zagęszcza. Czekolada instant dobrze rozpuszcza się w gorącym mleku, ale najlepiej robić to na małym ogniu. W zależności od upodobań, można ją podać tradycyjnie do picia, lub po zmianie proporcji, użyć jako sosu do naleśników, deserów itd. Mimo dodatku cukru, czekolada ma wyraźny wytrawny smak. Przypomina on kakao robione tradycyjnie przez moją mamę ‘naście’ lat temu dla małej córci na dobranoc. Jeśli ma to być produkt przeznaczony tylko dla dzieci, radzę dodać jedną czy dwie łyżki cukru więcej. Wtedy dzieciaki nie odczują zbytniej różnicy smaków i nie zniechęcą się do tej wersji. A z czasem można stopniowo ilość cukru zmniejszać. Polecam taki domowy miks czekoladowy z przepisu Jamiego Olivera.







GORĄCA CZEKOLADA INSTANT
Składniki:
4 łyżki kakao
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
100g startej gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki wymieszać. Mleko podgrzać. Wsypać proszek czekoladowy. Mieszać do rozpuszczenia. Na jedną szklankę mleka wystarczy 1 łyżka czekolady. Jeżeli czekolada ma być gęstsza, należy zwiększyć proporcje proszku czekoladowego.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz