piątek, 6 marca 2015

KOSTKA ROCHER

Przepyszne ciasto. Czekolada, orzechy i bita śmietana. Całość lekka i mimo dużej blachy, znika w ekspresowym tempie. Ja takie ciasta uwielbiam. Dlatego dziękuję samej sobie za to, że skusiłam się na przygotowanie tego ciasta, wypatrzonego na stronie Moje Wypieki. Tu przypomniały mi się słowa Pani Agaty z programu Szczypta Smaku, przy przygotowywaniu Naleśników z Jabłkami: ‘Zazdroszczę moim dzieciom, że są moimi dziećmi..’ Już spłynęły pierwsze zamówienia na powtórkę wypieku. Od osoby, która ciastom czekoladowym poświęca jedynie przelotne spojrzenie. Dodam jeszcze kilka uwag technicznych. Nie należy przerażać się ilością ponczu. Biszkopt jest dość suchy, więc taka ilość nasączenia zapewni mu odpowiednią wilgotność. Aby obniżyć koszty dekoracji, można pokroić pralinki Ferrero na mniejsze kawałki. Ja na dużą blachę zużyłam 8 sztuk. Smacznego.







KOSTKA ROCHER
Biszkopt:
8 jaj
180g cukru
120g mąki pszennej
40g kakao
200g zmielonych orzechów laskowych
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
Białka ubić. Dodać cukier. Dodać żółtka. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do prostokątnej blaszki 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 170°C przez 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
            Krem rocher:
400g serka mascarpone
400g kremu czekoladowo-orzechowego do kanapek
100g rozpuszczonej mlecznej czekolady
½ szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie składniki zmiksować. Schłodzić.
            Krem śmietankowy:
500ml śmietanki 30%
100g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki ubić na sztywno.
            Poncz:
½ szklanki likieru orzechowego
¼ szklanka wody
Wymieszać.
            Polewa:
100g mlecznej czekolady
100ml śmietanki 30%
1 ½ łyżeczki miodu
Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej.
            Dekoracja:
20 pralinek Ferrero Rocher
            Kolejność warstw:
½ biszkoptu – ½ ponczu – ½ kremu rocher – krem śmietankowy – ½ biszkoptu – ½ ponczu – ½ kremu rocher – polewa – pralinki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz