Przepyszne ciasto. Czekolada, orzechy i
bita śmietana. Całość lekka i mimo dużej blachy, znika w ekspresowym tempie. Ja
takie ciasta uwielbiam. Dlatego dziękuję samej sobie za to, że skusiłam się na
przygotowanie tego ciasta, wypatrzonego na stronie Moje Wypieki. Tu przypomniały
mi się słowa Pani Agaty z programu Szczypta Smaku, przy przygotowywaniu
Naleśników z Jabłkami: ‘Zazdroszczę moim dzieciom, że są moimi dziećmi..’ Już
spłynęły pierwsze zamówienia na powtórkę wypieku. Od osoby, która ciastom
czekoladowym poświęca jedynie przelotne spojrzenie. Dodam jeszcze kilka uwag
technicznych. Nie należy przerażać się ilością ponczu. Biszkopt jest dość
suchy, więc taka ilość nasączenia zapewni mu odpowiednią wilgotność. Aby
obniżyć koszty dekoracji, można pokroić pralinki Ferrero na mniejsze kawałki. Ja na dużą
blachę zużyłam 8 sztuk. Smacznego.
KOSTKA
ROCHER
Biszkopt:
8 jaj
180g
cukru
120g
mąki pszennej
40g
kakao
200g
zmielonych orzechów laskowych
½
łyżeczki proszku do pieczenia
¼
łyżeczki soli
Białka
ubić. Dodać cukier. Dodać żółtka. Wsypać suche składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do prostokątnej blaszki 25 x 35 centymetrów . Piec
w temperaturze 170°C
przez 40 minut. Ostudzone ciasto przekroić na dwa blaty.
Krem rocher:
400g
serka mascarpone
400g
kremu czekoladowo-orzechowego do kanapek
100g
rozpuszczonej mlecznej czekolady
½
szklanki posiekanych orzechów laskowych
Wszystkie
składniki zmiksować. Schłodzić.
Krem śmietankowy:
500ml
śmietanki 30%
100g
serka mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
Wszystkie
składniki ubić na sztywno.
Poncz:
½
szklanki likieru orzechowego
¼
szklanka wody
Wymieszać.
Polewa:
100g
mlecznej czekolady
100ml
śmietanki 30%
1 ½
łyżeczki miodu
Składniki
rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dekoracja:
20 pralinek Ferrero Rocher
Kolejność warstw:
½
biszkoptu – ½ ponczu – ½ kremu rocher – krem śmietankowy – ½ biszkoptu – ½
ponczu – ½ kremu rocher – polewa – pralinki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz