sobota, 28 lutego 2015

CEBULARZE LUBELSKIE

U nas na Podkarpaciu nie ma cebularzy. Mamy cebulaki. Niby niewielka różnica ale oba te wypieki różnią się delikatnie smakiem. Cebulaki mają lekko słodkie ciasto i mocniej doprawiony farsz. Farsz do cebularzy smaży się na dość sporej ilości masła. Przez to cebula mięknie i karmelizuje się. No i ten mak, u nas niespotykany. Tak czy siak, cebularze to był udany wypiek. I bardzo smaczny. Znaleziony na stronie Zjem To. Polecam. Naprawdę warto spróbować.





CEBULARZE LUBELSKIE
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
500ml ciepłego mleka
100g świeżych drożdży
2 żółtka
100ml oleju
2 łyżki cukru
4 łyżeczki soli
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i 1/3 ciepłego mleka zrobić rozczyn. Odstawić na 15 minut. Pozostałe składniki przełożyć do miski. Wlać rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 20 części. Każdą rozwałkować na kształt koła. Na środek nałożyć farsz. Cebularze przełożyć na blachę. Odstawić na 30 minut. Wierzch smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15 minut.
            Farsz:
5 cebul
100g masła
1 łyżka oleju
2 łyżki maku
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki pieprzu
Pokrojoną cebulę smażyć na maśle z olejem. Przyprawić. Wymieszać
z makiem. Wystudzić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz