Odrobinę po czasie prezentuję nasze
Walentynkowe ciasteczka. Dekorowane lukrem w ramach ćwiczenia ręki. Wzory
dekoracji zaczerpnęłam z filmików Haniela’s zamieszczonych na YouTube. Ponieważ
moim córkom nie służą sztuczne barwniki, lukier barwiłam na różowo przy użyciu
soku z malin. Najlepsza konsystencja lukru jest wtedy, gdy po przeciągnięciu
nożem po powierzchni lukru, powstała szczelina zniknie po upływie 6-9 sekund.
Gdy zlewa się szybciej, należy dodać cukru pudru. Analogicznie, gdy znika
dłużej, niż 10 sekund, trzeba dolać odrobinę wody. A teraz do pracy.
LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
2 białka
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Białka utrzeć z cukrem. Lukier ma właściwą konsystencję, gdy ślad powstały po przeciągnięciu nożem po powierzchni lukru zniknie po upływie 6-9 sekund.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz