środa, 18 lutego 2015

CIASTECZKA SERDUSZKA - DEKORACJA LUKREM

Odrobinę po czasie prezentuję nasze Walentynkowe ciasteczka. Dekorowane lukrem w ramach ćwiczenia ręki. Wzory dekoracji zaczerpnęłam z filmików Haniela’s zamieszczonych na YouTube. Ponieważ moim córkom nie służą sztuczne barwniki, lukier barwiłam na różowo przy użyciu soku z malin. Najlepsza konsystencja lukru jest wtedy, gdy po przeciągnięciu nożem po powierzchni lukru, powstała szczelina zniknie po upływie 6-9 sekund. Gdy zlewa się szybciej, należy dodać cukru pudru. Analogicznie, gdy znika dłużej, niż 10 sekund, trzeba dolać odrobinę wody. A teraz do pracy.




LUKIER KRÓLEWSKI
Składniki:
2 białka
3 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
Białka utrzeć z cukrem. Lukier ma właściwą konsystencję, gdy ślad powstały po przeciągnięciu nożem po powierzchni lukru zniknie po upływie 6-9 sekund.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz