Karmelowe jabłka pod ciastem to kolejna
propozycja na ciepły i słodki podwieczorek. Przepis z którego skorzystałam
pochodzi ze strony Kulinarne Wyskoki. Deser był dość słodki ale w małej,
filiżankowej porcji, była to przyjemna słodycz. Dodałam do ciasta odrobinę
skórki cytrynowej. Jej aromat bardzo dobrze pasował i przełamywał słodkość karmelu. Do jabłek dodałam suszone daktyle namoczone we wrzątku. Przygotowania były bardzo proste. O dziwo, do sosu karmelowego używa
się tu mleka, a nie śmietanki. To nawet lepiej, ponieważ mleko gości niemal
zawsze w mojej lodówce, zaś śmietanka niekoniecznie. Polecam gorąco ten pysznie
karmelowy przysmak jabłkowy.
KARMELOWE
JABŁKA ZAPIEKANE POD CIASTEM
Jabłka:
4
jabłka
3 łyżki
cukru
150ml
ciepłego mleka
100g
daktyli
1 łyżka
masła
1
łyżeczka cynamonu
Cukier
rozpuścić na patelni. Wlać mleko. Gotować, aż karmel się dobrze połączy z mlekiem.
Dodać pokrojone w kostkę jabłka, pokrojone daktyle, masło i cynamon. Smażyć
przez około 5 minut, aż sos zgęstnieje a jabłka zmiękną. Jabłka przełożyć do
kokilek.
Ciasto:
125g
mąki pszennej
¼
łyżeczki soli
2 łyżki
cukru
1
łyżeczka proszku do pieczenia
50g
masła
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka startej skórki z cytryny
1 jajko
120ml
ciepłego mleka
Sypkie
składniki rozetrzeć z masłem jak na kruszonkę. Dodać wanilię, skórkę z cytryny,
roztrzepane jajko i mleko. Utrzeć na gładko. Ciasto wylać na jabłka. Wyrównać
wierzch. Piec na złoto w temperaturze 180°C przez 20-25 minut. Podawać posypane
cukrem pudrem, z lodami lub z jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz