poniedziałek, 10 listopada 2014

DROŻDŻOWE CIASTO Z GRUSZKAMI I ROZMARYNOWYM TWAROŻKIEM

Niby to zwykłe ciasto drożdżowe z owocami ale zawiera pewien bardzo aromatyczny dodatek. Rozmaryn. Świetnie wpasował się w smak ciasta. Oryginalny przepis Marietty Mareckiej zawierał śliwki. Taki też podałam poniżej. Ja posłużyłam się gruszkami, które całkiem nieźle wpasowały się w ten imbirowo - rozmarynowy duet. Ciasto było dość luźne podczas zagniatania ale po wyrośnięciu bardzo dobrze się formowało. Polecam.







DROŻDŻOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I TWAROŻKIEM
Ciasto:
2 łyżki cukru
300g mąki pszennej
100g masła
2 jajka
¼ łyżeczki soli
¼ szklanki mleka
40g świeżych drożdży
Drożdże rozetrzeć w zimnym mleku. Pozostałe składniki połączyć z drożdżami. Zagnieść dość luźne ciasto. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto lekko wyrobić. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 30 x 40 centymetrów.
            Twarożek:
200g twarogu
2 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka skórki z cytryny
½ łyżeczki rozmarynu
Wszystkie składniki wymieszać widelcem. Na cieście rozprowadzić twarożek. Zwinąć w rulon. Pokroić w plastry o grubości 3 centymetrów. Ułożyć je w tortownicy o średnicy 22 centymetrów wysypanej kaszą manną.
            Śliwki:
1 kg drylowanych śliwek
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki cukru
Połówki śliwek wymieszać z dodatkami. Włożyć je gęsto pomiędzy warstwy zrolowanego ciasta.
            Dodatkowo:
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ciasto posypać cukrem i cynamonem. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz