Niby to zwykłe ciasto drożdżowe z owocami
ale zawiera pewien bardzo aromatyczny dodatek. Rozmaryn. Świetnie wpasował się
w smak ciasta. Oryginalny przepis Marietty Mareckiej zawierał śliwki. Taki też
podałam poniżej. Ja posłużyłam się gruszkami, które całkiem nieźle wpasowały
się w ten imbirowo - rozmarynowy duet. Ciasto było dość luźne podczas
zagniatania ale po wyrośnięciu bardzo dobrze się formowało. Polecam.
DROŻDŻOWE
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I TWAROŻKIEM
Ciasto:
2
łyżki cukru
300g
mąki pszennej
100g
masła
2
jajka
¼
łyżeczki soli
¼
szklanki mleka
40g świeżych drożdży
Drożdże
rozetrzeć w zimnym mleku. Pozostałe składniki połączyć z drożdżami. Zagnieść
dość luźne ciasto. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto lekko wyrobić.
Rozwałkować prostokąt o wymiarach 30 x 40 centymetrów .
Twarożek:
200g
twarogu
2
żółtka
2
łyżki cukru
1
łyżka skórki z cytryny
½
łyżeczki rozmarynu
Wszystkie
składniki wymieszać widelcem. Na cieście rozprowadzić twarożek. Zwinąć w rulon.
Pokroić w plastry o grubości 3 centymetrów . Ułożyć je w tortownicy o średnicy
22 centymetrów
wysypanej kaszą manną.
Śliwki:
1
łyżeczka imbiru
2
łyżki cukru
Połówki
śliwek wymieszać z dodatkami. Włożyć je gęsto pomiędzy warstwy zrolowanego
ciasta.
Dodatkowo:
2
łyżki cukru
1
łyżeczka cynamonu
Ciasto
posypać cukrem i cynamonem. Piec w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz