Bezowe duszki stanowią świetną dekorację
upiornych ciast czy babeczek. Były też świetną przekąską dla dzieciaków. Taki
‘hamerykański’ akcent podczas rodzinnego spotkania w dniu 1-go listopada.
Piekłam je na ostatnią chwilę i nawet nie zdążyłam namalować czekoladowych oczu
i buziek. Na szczęście zostawiłam kilka duszków do wykończenia po powrocie do domu i uwiecznienia
na zdjęciach. Ale gdy Natkę odwiedziła koleżanka, moja pociecha postanowiła
poczęstować ją pozostałymi duszkami. Nie miałam jej tego za złe tylko
zastanawiałam się skąd ta mała ciastkarka wiedziała, gdzie je schowałam? Dla
Was pozostały jedynie zdjęcia bezików przed pieczeniem, przynajmniej do czasu gdy
kolejny raz podejmę się tworzenia duszków. Końcowy efekt można zobaczyć na
stronie Feerii Smaków, skąd zaczerpnęłam przepis. Bardzo dobrze rozpisany jest
tam czas pieczenia. Beziki pozostają białe i można uzyskać dowolny/ulubiony
stopień wypieczenia. Polecam.
BEZOWE
DUSZKI
Składniki:
4
białka
250g
cukru
1
łyżeczka octu
1
łyżeczka mąki ziemniaczanej
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka
ubijać. Gdy zaczną się pienić, stopniowo wsypywać cukier. Ubić sztywną i
szklistą pianę. Dodać pozostałe składniki. Krótko ubić. Pianę przełożyć do
rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszce z pergaminem wyciskać małe stożki. Piec w
temperaturze 120°C
przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100°C . Piec przez 45 minut. Po tym czasie
beziki będą chrupkie z zewnątrz i ciągnące w środku. Aby całkiem wysuszyć bezy
należy piec je jeszcze przez godzinę w temperaturze 60°C . Studzić w uchylonym
piekarniku.
Dodatkowo:
10g
gorzkiej czekolady
Czekoladę
stopić. Malować nią oczy i buźki duszków.
Wyglądają te duszki na takie, że chciałoby się je od razy zjeść. Mam nadzieję, że tak samo smacznie smakują jak i wyglądają. Osobiście bardzo sobie cenię przepisy z https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ gdyż wiem jak ciasta i desery są dobrym sposobem na osłodzenie sobie dnia.
OdpowiedzUsuń