piątek, 29 lipca 2016

TORT HUGENOTÓW



Nazwa sugeruje wiele, oj, nawet bardzo wiele. Dlatego, gdy zobaczycie to ciasto, w głowie pojawi się pytanie: O co chodzi z tym tortem? Tort Hugenotów to jabłka i orzechy zatopione pod słodkim, bardzo kruchym ciastem. Jest to rodzaj bezy, choć przygotowywany z całych jajek. Jest bardzo słodki, dlatego od razu zaznaczam, że z oryginalnego przepisu z programu Martha Bakes odjęłam 1 szklankę cukru. Zdziwicie się, ale nawet Natka, dla której wszędzie jest za mało cukru, nie zdołała wsunąć porcji ciasta. Ta porcja ciasta wygląda raczej jak deser, gdyż podaje się ją na talerzu, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Ja przygotowałam jednak coś, co pasuje do niej idealnie: Krem Cynamonowo - Śmietankowy.







TORT HUGENOTÓW
Składniki:
5 jaj
2 szklanki cukru
8 łyżek mąki pszennej
5 łyżeczek proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
400g jabłek
100g orzechów włoskich
Jaja ubić. Dodawać cukier. Wsypać suche składniki. Wlać ekstrakt. Dodać pokrojone jabłka i orzechy. Wymieszać. Ciasto przelać do dwóch prostokątnych blaszek o wymiarach 25 x 35 centymetrów. Piec w temperaturze 160ºC przez 45 minut. Ciasto pokruszyć. Nałożyć do pucharków. Serwować z bitą śmietaną lub lodami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz