Sama nie wiem, czemu wcześniej ich nie
robiłam. A może robiłam? Nie, to niemożliwe. Tak bogatego smaku nie można
zapomnieć. Lody smakiem i konsystencją przypominały mus czekoladowy. Zawierały
dwa rodzaje czekolady, aby złagodzić intensywny smak kakao. Przepis z Moich Wypieków. Polecam.
LODY
CZEKOLADOWE
Składniki:
300ml
mleka
300ml
śmietanki 30%
4
żółtka
90g
cukru
100g
gorzkiej czekolady
60g
mlecznej czekolady
1 łyżka
ekstraktu waniliowego
Mleko i
śmietankę podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlewać ciepłe mleko. Gotować na
małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Nie zagotować. Dodać posiekane czekolady i
ekstrakt. Wymieszać do rozpuszczenia składników. Wierzch przykryć folią spożywczą.
Schłodzić. Zimny krem ubić. Zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz