sobota, 16 lipca 2016

LODY CZEKOLADOWE



Sama nie wiem, czemu wcześniej ich nie robiłam. A może robiłam? Nie, to niemożliwe. Tak bogatego smaku nie można zapomnieć. Lody smakiem i konsystencją przypominały mus czekoladowy. Zawierały dwa rodzaje czekolady, aby złagodzić intensywny smak kakao. Przepis z Moich Wypieków. Polecam.






LODY CZEKOLADOWE
Składniki:
300ml mleka
300ml śmietanki 30%
4 żółtka
90g cukru
100g gorzkiej czekolady
60g mlecznej czekolady
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Mleko i śmietankę podgrzać. Żółtka utrzeć z cukrem. Wlewać ciepłe mleko. Gotować na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Nie zagotować. Dodać posiekane czekolady i ekstrakt. Wymieszać do rozpuszczenia składników. Wierzch przykryć folią spożywczą. Schłodzić. Zimny krem ubić. Zamrozić.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz