czwartek, 7 lipca 2016

MALINOWA CHMURKA



Truskawkowa chmurka zachwyciła nas wszystkich. Dlatego, witając sezon malinowy, nie miałam wątpliwości, od czego zacząć. Tym razem Chmurka powstała w wersji bez pieczenia. Na spodzie z herbatników, a wierzch to pokruszone Beziki. Polecam. Znika w mgnieniu oka.







MALINOWA CHMURKA
Spód:
150g herbatników kakaowych
Ciastka wyłożyć na dnie prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów
            Galaretka:
500g malin
3 galaretki malinowe w proszku
3 ½ szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Schłodzić. Maliny wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
            Krem:
500ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
Serek, cukier i śmietankę ubić razem na gęsty krem. Dodać sok i skórkę z cytryny. Krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
            Wierzch:
400g bezików
Pokruszone beziki wyłożyć na krem. Ciasto schłodzić przez co najmniej 2 godziny.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz