Truskawkowa chmurka zachwyciła nas
wszystkich. Dlatego, witając sezon malinowy, nie miałam wątpliwości, od czego
zacząć. Tym razem Chmurka powstała w wersji bez pieczenia. Na spodzie z
herbatników, a wierzch to pokruszone Beziki. Polecam. Znika w mgnieniu oka.
MALINOWA
CHMURKA
Spód:
150g herbatników
kakaowych
Ciastka
wyłożyć na dnie prostokątnej formy o wymiarach 25x35 centymetrów
Galaretka:
500g malin
3 galaretki malinowe w proszku
3 ½ szklanki wrzątku
Galaretki rozpuścić we wrzątku. Schłodzić. Maliny wymieszać z
galaretką. Tężejącą galaretkę wyłożyć na ciasto. Schłodzić.
Krem:
500ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g serka mascarpone
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka startej skórki z cytryny
Serek, cukier i śmietankę ubić razem na gęsty krem. Dodać sok
i skórkę z cytryny. Krem wyłożyć na zastygniętą galaretkę.
Wierzch:
400g
bezików
Pokruszone beziki wyłożyć na krem. Ciasto schłodzić przez co
najmniej 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz