Wiem, że dla niektórych takie banały, jak
kasza manna na mleku to ‘bułka z masłem’. Ja natomiast pragnę zwrócić się do
tych osób, które do tej pory nie gotowały kaszy manny, lub mieli problem z
doborem proporcji. Moja mama zawsze gotowała grysik ‘na oko’ i nijak nie mogłam
załapać, ile czego się daje. Wiadomo, cukier do smaku, ale kasza i mleko? Z
podanych proporcji wyjdzie dość gęsty grysik, o konsystencji budyniu. Jeśli
ktoś woli rzadszy, wystarczy odjąć 1 łyżkę kaszy. Można użyć zarówno kaszy
manny błyskawicznej, jak i zwykłej. Zwykłą kaszę należy dłużej gotować,
błyskawiczna wystarczy, że dobrze zakipi. Polecam na kolację dla dzieci i nie
tylko. Dodatki według uznania. Dla początkujących kucharzy mam też sprawdzony przepis na Ryż Na Mleku.
KASZA
MANNA NA MLEKU
Składniki:
500ml mleka
5 łyżek kaszy
manny
2 łyżki cukru
Mleko zagotować.
Wsypać kaszę. Dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje i zakipi.
Dodać cukier. Wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz