piątek, 20 listopada 2015

TORT CAPPUCCINO

Miała być Kostka Cappuccino inspirowana przepisem ze strony Moje Wypieki, a powstał przepyszny Tort Cappuccino. Ciemny biszkopt, kawowy poncz, krem cappuccino z serkiem mascarpone, bita śmietana. Całość została oprószona proszkiem kawowym, co nadało ciastu charakteru. Smakowało wszystkim. Polecam. 100% cappuccino. Ciasto można upiec w kwadratowej formie 23 cm.





TORT CAPPUCCINO
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
Białka ubić. Wsypać cukier. Dodać żółtka. Dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 centymetrów. Piec w temperaturze 160°C przez 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
                  Poncz:
½ szklanki naparu kawy
1 łyżka likieru espresso
2 łyżeczki cukru
Wszystkie składniki wymieszać.
                  Krem:
250g serka mascarpone
60g cappuccino w proszku
250ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
Serek wymieszać z kawą. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać do serka. Wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie. Podgrzać, do rozpuszczenia. Połączyć z kremem.
                  Bita śmietana:
250ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Śmietankę ubić z cukrem.
                  Dekoracja:
20g cappuccino w proszku
8 ażurków z czekolady
Cappuccino posypać ciasto. Dekorować ażurkami.
                  Kolejność warstw:
Biszkopt – poncz – krem – biszkopt – poncz – bita śmietana – cappuccino – ażurki.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz