Miała być Kostka Cappuccino inspirowana
przepisem ze strony Moje Wypieki, a powstał przepyszny Tort Cappuccino. Ciemny
biszkopt, kawowy poncz, krem cappuccino z serkiem mascarpone, bita śmietana.
Całość została oprószona proszkiem kawowym, co nadało ciastu charakteru.
Smakowało wszystkim. Polecam. 100% cappuccino. Ciasto można upiec w kwadratowej formie 23 cm.
TORT
CAPPUCCINO
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki
cukru
2/3 szklanki
mąki pszennej
1/3 szklanki
kakao
Białka ubić.
Wsypać cukier. Dodać żółtka. Dodać sypkie składniki. Delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 centymetrów . Piec
w temperaturze 160°C
przez 30-40 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
Poncz:
½ szklanki
naparu kawy
1 łyżka likieru
espresso
2 łyżeczki cukru
Wszystkie
składniki wymieszać.
Krem:
250g serka
mascarpone
60g cappuccino w
proszku
250ml śmietanki
30%
3 łyżki cukru
pudru
2 łyżeczki
żelatyny
2 łyżki wody
Serek wymieszać
z kawą. Śmietankę ubić z cukrem. Dodać do serka. Wymieszać. Żelatynę namoczyć w
wodzie. Podgrzać, do rozpuszczenia. Połączyć z kremem.
Bita śmietana:
250ml śmietanki
30%
1 łyżka cukru
pudru
Śmietankę ubić z
cukrem.
Dekoracja:
20g cappuccino w
proszku
8 ażurków z
czekolady
Cappuccino
posypać ciasto. Dekorować ażurkami.
Kolejność warstw:
Biszkopt – poncz
– krem – biszkopt – poncz – bita śmietana – cappuccino – ażurki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz