sobota, 7 listopada 2015

BABECZKI PIERNIKOWE Z KREMEM DYNIOWYM

To połączenie jest genialne. Piernikowe ciasto nadziane powidłami, zwieńczone radośnie pomarańczowym nadzieniem z dynią. Naprawdę obłędne. Polecam szczególnie tym, którzy obawiają się dyni w wypiekach. Polecam też porcję na dużą blachę, czyli Ciasto Piernikowe z Kremem Dyniowym.





BABECZKI PIERNIKOWE Z KREMEM DYNIOWYM
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
30g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu naturalnego lub mleka
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec
w temperaturze 170°C przez 25 minut.
                  Nadzienie:
½ szklanki powideł śliwkowych
Babeczki nadziać dżemem, używając rękawa cukierniczego.
                  Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
½ szklanki posiekanych orzechów
Czekoladę, masło i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać babeczki. Posypać orzechami.
                  Krem:
250g serka kremowego
3 łyżki cukru pudru
4g żelatyny
15ml wody
½ łyżeczki cynamonu
Żelatynę namoczyć w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia. Serek ubić
z cukrem. Dodać puree z dyni. Żelatynę wymieszać z 1 łyżką kremu. Dodać do pozostałego kremu. Dobrze wymieszać. Kremem dekorować babeczki. Posypać cynamonem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz