To połączenie jest genialne. Piernikowe
ciasto nadziane powidłami, zwieńczone radośnie
pomarańczowym nadzieniem z dynią. Naprawdę obłędne. Polecam szczególnie tym,
którzy obawiają się dyni w wypiekach. Polecam też porcję na dużą blachę, czyli
Ciasto Piernikowe z Kremem Dyniowym.
BABECZKI
PIERNIKOWE Z KREMEM DYNIOWYM
Ciasto:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
130g mąki pszennej
30g kakao
2 łyżeczki
przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia
½ szklanki jogurtu
naturalnego lub mleka
Masło utrzeć z
cukrem. Dodawać jajka. Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać jogurt.
Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek. Piec
w temperaturze170°C
przez 25 minut.
w temperaturze
Nadzienie:
½ szklanki
powideł śliwkowych
Babeczki nadziać
dżemem, używając rękawa cukierniczego.
Polewa:
100g gorzkiej
czekolady
100ml śmietanki
30%
1 łyżka masła
½ szklanki
posiekanych orzechów
Czekoladę, masło
i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polewą polać babeczki. Posypać
orzechami.
Krem:
250g serka
kremowego
200g puree zdyni
3 łyżki cukru
pudru
4g żelatyny
15ml wody
½ łyżeczki
cynamonu
Żelatynę
namoczyć w wodzie. Podgrzać do rozpuszczenia. Serek ubić
z cukrem. Dodać puree z dyni. Żelatynę wymieszać z 1 łyżką kremu. Dodać do pozostałego kremu. Dobrze wymieszać. Kremem dekorować babeczki. Posypać cynamonem.
z cukrem. Dodać puree z dyni. Żelatynę wymieszać z 1 łyżką kremu. Dodać do pozostałego kremu. Dobrze wymieszać. Kremem dekorować babeczki. Posypać cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz