środa, 4 listopada 2015

CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM DYNIOWYM

Oto fenomen tej jesieni. Dynia w kremie do ciasta. Jej smak doskonale pasował do korzennego aromatu ciasta. Naprawdę jestem pod wrażeniem. Przepis z Moich Wypieków, przy czym mascarpone zastąpiłam dobrze zmielonym twarogiem. Jak to mówią: ‘dla zdrowotności’. Dzięki dyni, krem nabrał pięknego, pomarańczowego koloru. Ciasto wyglądało bosko. Polecam.





CIASTO PIERNIKOWE Z KREMEM DYNIOWYM
Ciasto:
¾ szklanki oleju
½ szklanki wody
1 ½ szklanki cukru
3 płaskie łyżki kakao
5 jaj
1 ½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Do garnka wlać wodę, olej, kakao i 1 szklankę cukru. Zagotować. Przestudzić. Białka ubić. Dodać ½ szklanki cukru. Wlać żółtka. Dodać masę kakaową. Wsypać suche składniki. Ciasto wylać do blaszki o wymiarach 25x35 centymetrów. Piec w temperaturze 180°C przez 45-50 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwa blaty.
                  Krem:
500g serka kremowego
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek cukru pudru
8g żelatyny
30ml wody
Serek ubić z cukrem. Dodać puree z dyni. Wsypać cynamon. Wymieszać. Żelatynę namoczyć w wodzie. Podgrzać, do rozpuszczenia. Do żelatyny dodać odrobinę kremu. Wymieszać z pozostałym kremem. Odłożyć szklankę kremu do dekoracji.
                  Polewa:
100g gorzkiej czekolady
100ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej.
                  Dodatkowo:
220g powideł śliwkowych
1 szklanka posiekanych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
                  Kolejność warstw:
Ciasto – powidła – krem – ciasto – polewa – orzeszki – rozetki z kremu – cynamon.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz