środa, 11 listopada 2015

BEZOWE KOŚCI

Oto mroczna propozycja przysmaku dla dzieciaków. Były już Bezowe Duszki, teraz beza przybrała kształt kości.






BEZOWE KOŚCI
Składniki:
4 białka
250g cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Białka ubijać. Gdy zaczną się pienić, stopniowo wsypywać cukier. Ubić sztywną i szklistą pianę. Dodać pozostałe składniki. Krótko ubić. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszce z pergaminem wyciskać kształty kości - dwie połączone litery "Y". Piec w temperaturze 120°C przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100°C. Piec przez 45 minut. Po tym czasie beziki będą chrupkie z zewnątrz i ciągnące w środku. Aby całkiem wysuszyć bezy, należy piec je jeszcze przez godzinę w temperaturze 60°C. Studzić w uchylonym piekarniku.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz