piątek, 9 stycznia 2015

MASA MAKOWA

Postanowiłam w te święta upiec tradycyjny makowiec. A do makowca należy przygotować makowo – bakaliowe aromatyczne nadzienie. Pełne kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzechów, rodzynek, cynamonu i miodu. Tę masę można użyć również jako nadzienia do innych makowych wypieków, m.in. drożdżówek z makiem. Ja tymczasem powspominam cudowny smak makowca. Albo może lepiej... wyciągnę kawałek z zamrażarki. Mniam.






MASA MAKOWA
Składniki:
500g suchego maku niebieskiego
170g cukru
100g drobnych rodzynek
50g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka masła
Mak sparzyć. Zmielić. Wymieszać z pozostałymi składnikami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz