piątek, 23 stycznia 2015

MUFFINY Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI

Lekkie, owocowe, czekoladowe smakołyki na niejeden podwieczorek. Dość wyraziste w smaku za sprawą czekolady i kakao a do tego z orzeźwiającą nutą wiśni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony MojeWypieki. Ja postanowiłam zużyć dżem wiśniowy z dużymi kawałkami owoców. Był to dżem własnej roboty z jędrnych i kształtnych wiśni które nie rozpadły się podczas smażenia. Ciężko było nim smarować kanapki ale jako dodatek do ciast i deserów nadawał się idealnie. Tym sposobem powstały proste ale pyszne smakołyki. Polecam.





MUFFINY Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
1 szklanka wiśni bez pestek
2 szklanki mąki pszennej
¼ szklanki kakao
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
125g stopionego masła
½ szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2 jajka
100g posiekanej gorzkiej czekolady
Suche składniki wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego składniki mokre. Wymieszać. Dodać wiśnie i czekoladę. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w temperaturze 200°C przez 25 minut.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz