Lekkie, owocowe, czekoladowe smakołyki na
niejeden podwieczorek. Dość wyraziste w smaku za sprawą czekolady i kakao a do
tego z orzeźwiającą nutą wiśni. Oryginalny przepis pochodzi ze strony MojeWypieki. Ja postanowiłam zużyć dżem wiśniowy z dużymi kawałkami owoców. Był to
dżem własnej roboty z jędrnych i kształtnych wiśni które nie rozpadły się
podczas smażenia. Ciężko było nim smarować kanapki ale jako dodatek do ciast i
deserów nadawał się idealnie. Tym sposobem powstały proste ale pyszne
smakołyki. Polecam.
MUFFINY
Z CZEKOLADĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
1
szklanka wiśni bez pestek
2
szklanki mąki pszennej
¼
szklanki kakao
1 ½
łyżeczki sody oczyszczonej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
2/3
szklanki cukru
125g
stopionego masła
½
szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
2
jajka
100g
posiekanej gorzkiej czekolady
Suche
składniki wymieszać w misce. Zrobić wgłębienie. Wlać do niego składniki mokre.
Wymieszać. Dodać wiśnie i czekoladę. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w
temperaturze 200°C
przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz