sobota, 24 stycznia 2015

GULASZ Z FASOLI

Tym razem nie będzie tak słodko. A to za sprawką dania, które kompletnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Jest to Gulasz z Fasoli z programu Szczypta Smaku. Bardzo fajne połączenie smaków. Głównie jest to zasługa kolendry, którą radzę zmielić przed smażeniem ze względu na wygodę jedzenia. Do tego imbir i lekko słodkie warzywa korzeniowe. I chrupkie migdały. Rewelacja. Z podanego przepisu zgotowałam wielki gar gulaszu. Z tego co pamiętam, dolałam do niego nieco więcej wody, niż w przepisie. Na koniec 1/3 fasoli zmiksowałam blenderem aby zagęścić całość. Taka konsystencja bardziej mi odpowiadała. To danie z powodzeniem może zastąpić tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to wersja bez mięsa ale dla uparciuchów można dorzucić odrobinę podsmażonej na chrupko wędliny.






GULASZ Z FASOLI
Składniki:
1 kg fasoli Jaś
2 puszki pomidorów
4 marchewki
3 pietruszki
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 ząbki czosnku
1 cebula
50g prażonych migdałów
½ pęczka natki pietruszki
4 liście laurowe
3 cm imbiru
4 łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
Fasolę moczyć przez noc w zimnej wodzie. Wypłukać. Gotować z dodatkiem 2 łyżeczek soli i liści laurowych aż będzie al dente. Na oliwie smażyć zmielone ziarna kolendry. Dodać pokrojoną cebulę. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wycisnąć czosnek. Dodać odcedzoną fasolę. Całość przełożyć do garnka. Na patelnię wlać ½ szklanki wody aby zebrać resztki ze smażenia warzyw. Wlać do fasoli. Dodać pomidory i starty imbir. Przykryć. Gotować przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część warzyw można zmiksować aby zagęścić gulasz. Dodać posiekane migdały. Posypać natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz