Tym razem nie będzie tak słodko. A to za
sprawką dania, które kompletnie zaskoczyło mnie swoim smakiem. Jest to Gulasz z
Fasoli z programu Szczypta Smaku. Bardzo fajne połączenie smaków. Głównie jest
to zasługa kolendry, którą radzę zmielić przed smażeniem ze względu na wygodę
jedzenia. Do tego imbir i lekko słodkie warzywa korzeniowe. I chrupkie migdały. Rewelacja. Z
podanego przepisu zgotowałam wielki gar gulaszu. Z tego co pamiętam, dolałam do
niego nieco więcej wody, niż w przepisie. Na koniec 1/3 fasoli zmiksowałam
blenderem aby zagęścić całość. Taka konsystencja bardziej mi odpowiadała. To
danie z powodzeniem może zastąpić tradycyjną fasolkę po bretońsku. Jest to
wersja bez mięsa ale dla uparciuchów można dorzucić odrobinę podsmażonej na
chrupko wędliny.
GULASZ Z FASOLI
Składniki:
2 puszki pomidorów
4 marchewki
3 pietruszki
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 ząbki czosnku
1 cebula
50g prażonych migdałów
½ pęczka natki pietruszki
4 liście laurowe
4 łyżeczki soli
¾ łyżeczki pieprzu
1 łyżka oliwy
Fasolę moczyć przez noc w zimnej
wodzie. Wypłukać. Gotować z dodatkiem 2 łyżeczek soli i liści laurowych aż
będzie al dente. Na oliwie smażyć zmielone ziarna kolendry. Dodać pokrojoną
cebulę. Dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Wycisnąć czosnek. Dodać
odcedzoną fasolę. Całość przełożyć do garnka. Na patelnię wlać ½ szklanki wody
aby zebrać resztki ze smażenia warzyw. Wlać do fasoli. Dodać pomidory i starty
imbir. Przykryć. Gotować przez 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Część warzyw
można zmiksować aby zagęścić gulasz. Dodać posiekane migdały. Posypać natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz