wtorek, 13 stycznia 2015

CIASTO MAKOWE Z BEZĄ

Po ferworze świątecznych wypieków naszła mnie ochota na ciasto bardziej tradycyjne. Dość słodkie, nieskomplikowane, jak za dawnych lat. Przepis na ciasto pochodzi z książki, którą moja mama otrzymała za kody kreskowe z margaryny Kasia. Oj, zbierało się, zbierało. Wtedy to był książkowy rarytas. I te zdjęcia.. To było coś. Ciasto zaliczyłabym do tych skromniejszych, na codzienny podwieczorek. Słodziutkie, bakaliowe, smaczne.






CIASTO Z MAKIEM I BEZĄ
Ciasto:
250g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka. Wsypać mąki z proszkiem. Dodać ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 centymetrów.
            Masa makowa:
300g sparzonego i zmielonego maku
2 jajka
½ szklanki cukru
1 łyżka powideł śliwkowych
50g siekanych orzechów włoskich
50g rodzynek
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
¼ łyżeczki aromatu migdałowego
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mak, powidła i bakalie. Dodać ubitą pianę z białek. Wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.
            Beza:
4 białka
½ szklanki cukru
Białka ubić. Dodać cukier. Ubitą bezę wyłożyć na mak. Piec w temperaturze 200°C przez 50 minut. Pod koniec pieczenia przyrumieniony wierzch ciasta można przykryć folią aluminiową.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz