wtorek, 18 lutego 2014

NIEDZIELNA STRUCLA

Niedzielną struclę rzeczywiście upiekłam na niedzielę mimo, że nie był to typowo świąteczny wypiek. Ta drożdżówka, sama w sobie tylko lekko słodka, świetnie nadawała się na podwieczorek w towarzystwie masła i dżemu. W takim połączeniu smakowała najbardziej. Prawie jak Drożdżówka Babci Tosi. Słowo ‘prawie’ było tu znaczące, ponieważ nic nie dorówna drożdżowce Babci. Ale strucla mile pobudziła kubki smakowe i ożywiła wspomnienia. Przepis z książki Ulubione Ciasta Kasi.





NIEDZIELNA STRUCLA
Składniki:
500g mąki pszennej
30g świeżych drożdży
60g cukru
60g masła
1 jajko
1 szklanka mleka
1 cytryna
¼ łyżeczki soli
1 żółtko do smarowania
Drożdże rozmieszać z cukrem i ciepłym mlekiem. Do miski przesiać mąkę. Dodać sól, skórkę z cytryny, stopione masło i jajko. Wlać rozczyn. Wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Z ciasta zrobić 3 wałki. Spleść warkocz. Ułożyć na blaszce. Wierzch posmarować żółtkiem. Odstawić na 15 minut. Piec w temperaturze 220°C przez 30 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz