piątek, 21 lutego 2014

MAKOWIEC CYGAN

Przyszedł czas na trochę klasyki. Makowiec Cygan to ciasto, które obowiązkowo musiało znaleźć się na świątecznym stole w naszym domu. Bardzo lubię ten smak. Mak przełamany został dodatkiem cynamonu, czym różni się od tego w tradycyjnych makowcach faszerowanych olejkiem migdałowym. Do tego dawka słodyczy w postaci słynnych jarosławskich Biszkoptów Lady Fingers. A także orzeźwiająca galaretka. Genialna kombinacja. Nawet w świątecznym obżarstwie trudno przesycić się tym ciastem. 






MAKOWIEC CYGAN
Ciasto:
300g sparzonego i zmielonego maku
150g masła
250g cukru pudru
4 łyżki miodu
8 jaj
30g kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, mak i pozostałe składniki. Dodać ubite białka. Masę przelać do prostokątnej formy. Piec w temperaturze 200°C przez 30 – 35 minut. Przekroić na 2 części.
            Masa:
500ml mleka
100g cukru
6 żółtek
40g mąki pszennej
1 laska wanilii
250g masła
Żółtka utrzeć z cukrem, mąką, wanilią i 50 ml mleka. Pozostałe mleko zagotować. Wlać do żółtek. Ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć z budyniem.
            Dodatkowo:
1 galaretka wiśniowa w proszku
1 duże opakowanie biszkoptów Lady Fingers
80g białej czekolady lub lukru
Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku. Odstawić do zastygnięcia. Pokroić w paski.
            Kolejność warstw:
Placek – ½ kremu – biszkopty, a pomiędzy nimi stężona galaretka – ½ kremu – ciasto – zygzaki z czekolady lub lukru.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz