wtorek, 29 grudnia 2015

BABECZKI Z KREMEM Z KAWY ZBOŻOWEJ

Wymyśliłam sobie babeczki. Wymyśliłam w wersji finalnej. Był to najprostszy etap. Następnie musiałam ‘domyślić’ poszczególne składowe i wspólny motyw łączący ciasto, nadzienie, krem i dekorację. To kawa zbożowa i Maltikeksy. Kawa króluje w kremie i nadaje aromatu ciastu. Fakturę zaś zapewniły ciasteczka. Polecam.





BABECZKI Z KREMEM Z KAWY ZBOŻOWEJ
Składniki:
150g masła
120g cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
20g kakao
130g mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki mleka
2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku
½ szklanki ciasteczek Maltikeks
Masło utrzeć z cukrem. Dodawać jaja Wlać ekstrakt. Wsypać suche składniki. Dodać mleko i kawę. Wsypać pokrojone ciasteczka. Ciasto nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 170°C przez 20-25 minut.
                  Nadzienie:
½ szklanki czekowiśni
Babeczki nadziać konfiturą, przy użyciu rękawa cukierniczego.
                  Krem:
500ml śmietanki 30%
1 łyżka kawy zbożowej
350g mlecznej czekolady
2 łyżki cukru pudru
Śmietankę podgrzać z kawą i cukrem. Zdjąć z ognia zanim zakipi. Dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Schłodzić przez noc w lodówce. Krem ubić na sztywno. Dekorować babeczki.
                  Dodatkowo:
½ szklanki ciasteczek Maltikeks
Wierzch babeczek posypać pokruszonymi ciasteczkami.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz