Przypadkowo natrafiłam na przepis na nową
wersję czekowiśni. Sto razy pyszniejszą, niż Czekowiśnia z Kakao. Tutaj, oprócz
wiśni, kluczową rolę odgrywają banany i czekolada. Ich dodatek spowodował, że
konfitura stała się bardziej aksamitna i nabrała charakterystycznego smaku.
Dodatkowo wzbogacona została aromatem rumu. Jest po prostu świetna. Przepis
znalazłam w czasopiśmie Moje Gotowanie. Gazety nie kupiłam, gdyż sądziłam, że przepis
znajdę w Internecie. Niestety. Nie ma. Stworzyłam więc swoją własną wersję.
Jestem z niej bardzo zadowolona. Konfitura nadaje się oczywiście na kanapki,
ale równie dobrze prezentuje się m.in. w Babeczkach z Biszkoptami. W ten sposób można też "podkręcić" gotowy dżem wiśniowy. Należy go podgrzać, następnie dodać banany i czekoladę.
CZEKOWIŚNIA
Z BANANAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
½ kg cukru
100g gorzkiej
czekolady
2 banany
Drylowane wiśnie
zasypać cukrem. Odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. Smażyć na małym ogniu. Pod
koniec smażenia dodać czekoladę i pokrojone banany. Aby uzyskać gładki krem,
należy go przetrzeć przez sito. Gorący dżem nałożyć do słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz