czwartek, 20 września 2012

CIASTO CZEKOLADOWE..

Przepis na to ciasto pochodzi z programu 'Pascal - po prostu gotuj'. 
Ciasto jest w typie Brownie.  Zawiera mnóstwo czekolady, w związku z tym ma bardzo intensywny smak. Dla delikatniejszego podniebienia radzę użyć czekolady mlecznej.
Gdy po raz pierwszy spróbowałam ciasta, miałam lekkie obawy, czy smak nie jest zbyt mocny. Już po pierwszym kęsie czuło się w ustach potrójnie czekoladową moc. Mąż zachwycał się ciastem. Być może dlatego, że miał za zadanie wcisnąć na wierzch ostatnią, trzecią, tabliczkę czekolady i czuł się współodpowiedzialny za jakość dzieła.  Postanowiłam zabrać ciasto do znajomych, aby oni i ich dzieci wyrazili opinie. Ku mojemu zaskoczeniu ciasto zniknęło w mgnieniu oka, pomimo silnej konkurencji w postaci tradycyjnego 'Murzynka'. Czekolada rządzi..







CIASTO CZEKOLADOWE
Składniki:
250g masła
150g orzechów włoskich
150g migdałów
300g czekolady gorzkiej
100g cukru
6 jaj
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać zmielone orzechy, migdały i 2 tabliczki czekolady. Dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Przelać do okrągłej formy. W ciasto wcisnąć połamaną trzecią czekoladę. Piec w temperaturze 190°C przez około godzinę.  Dodatkowo lub zamiast czekolady, na wierzch można pokruszyć 50g markiz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz