środa, 7 października 2015

CIASTO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM

Oto bardzo ciekawa wersja ‘drożdżowego z rodzynkami’. Rodzynkowe nadzienie składa się z masy rodzynkowej zmiksowanej z przyprawami i skórką pomarańczową. Dzięki moczeniu rodzynków w soku z pomarańczy oraz dodatku przypraw, nadzienie zyskało orzeźwiającą i lekko pikantną nutkę. Całość zwinięta w efektowną spiralę zachęca do kosztowania tego przysmaku. Inspiracja pochodzi ze strony Back To The Cutting Board





CIASTO DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM RODZYNKOWYM
Składniki:
2 ¾ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
2 jajka
60g stopionego masła
¼ szklanki ciepłej wody
1/3 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
25g świeżych drożdży
Drożdże rozpuścić z cukrem w mleku. Suche składniki przesiać do miski. Dodać rozczyn drożdżowy. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 x 40 centymetrów.
            Nadzienie:
1 ¼ szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
½ szklanki soku z pomarańczy
1 łyżka startej skórki pomarańczowej
¼ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
Szklankę rodzynek namoczyć w soku pomarańczowym. Odcedzić. Do rodzynek dodać przyprawy, skórkę pomarańczową i ekstrakt. Zmiksować na gładką masę. Gotowe nadzienie rozprowadzić na rozwałkowanym cieście. Posypać pozostałymi rodzynkami. Zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż na pół. Połowę ciasta ułożyć spiralnie w tortownicy, nadzieniem do góry. Drugą część ciasta dołączyć do spirali. Ciasto odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu, ciasto można polukrować.









.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz