Autorem tych smakołyków jest Lorraine
Pscale. Temat idealnie wkomponował się w te nasze zimowo - świąteczne nastroje.
Placuszki były bardzo aromatyczne i cudownie korzenne. Najlepiej smakowały
polane miodem lub syropem klonowym i posypane startą skórką z cytryny. Jak dla
mnie, te dodatki do placków były nieodzowne. Były szybkie w przygotowaniu i w
smażeniu. Pamiętam, gdy kiedyś robiłam racuchy na drożdżach, ciasto szybciej
rosło, niż nadążałam smażyć placki. Zwykle wtedy przelewało się ponad garnek.
To była moja zmora młodości.
PIERNIKOWE
RACUSZKI
Składniki:
225g mąki
300ml
mleka
2 łyżeczki
mielonego imbiru
½ łyżeczki
cynamonu
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
3 łyżki
cukru brązowego
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1 jajo
1 łyżka
stopionego masła
Wszystkie
składniki wymieszać. Smażyć małe placuszki. Podawać posypane startą skórką z
cytryny i polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz