środa, 18 grudnia 2013

BABECZKI JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM

Babeczki schowane pod lodową skorupą – takie sprawiają wrażenie. To wszystko za sprawą lukru na bazie miałkiego cukru. Dodał on babeczkom zarówno kwasowości, jak i słodyczy. Nie mówiąc już o fakturze. Babeczki powstały na bazie Ciasta z kryształowym lukrem. Nazwa Kryształowy Lukier, to mój własny wytwór. W oryginale było to tylko ciasto cytrynowo – jogurtowe. Uznałam, że lukier jest jego główną ozdobą i zasługuje na uznanie. Polecam babeczki na słodki i orzeźwiający podwieczorek.








BABECZKI JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM
Składniki:
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 łyżka skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 i ¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki
Wymieszać wszystkie mokre składniki. Wsypać suche składniki. Przelać do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
            Lukier:
¼ szklanka soku z cytryny
¾ szklanki cukru
Wymieszać. Polukrować jeszcze ciepłe babeczki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz