Babeczki schowane pod lodową skorupą –
takie sprawiają wrażenie. To wszystko za sprawą lukru na bazie miałkiego cukru.
Dodał on babeczkom zarówno kwasowości, jak i słodyczy. Nie mówiąc już o
fakturze. Babeczki powstały na bazie Ciasta z kryształowym lukrem. Nazwa Kryształowy
Lukier, to mój własny wytwór. W oryginale było to tylko ciasto cytrynowo – jogurtowe.
Uznałam, że lukier jest jego główną ozdobą i zasługuje na uznanie. Polecam
babeczki na słodki i orzeźwiający podwieczorek.
BABECZKI JOGURTOWE Z KRYSZTAŁOWYM LUKREM
Składniki:
¾
szklanki oleju
2
jaja
1
łyżka skórki cytrynowej
2
łyżki soku z cytryny
1
szklanka jogurtu naturalnego
1 i ¾
szklanki cukru
2
szklanki mąki
Wymieszać
wszystkie mokre składniki. Wsypać suche składniki. Przelać do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 25 minut.
Lukier:
¼
szklanka soku z cytryny
¾
szklanki cukru
Wymieszać.
Polukrować jeszcze ciepłe babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz