Babeczki te, znalezione na stronie
Icedjems, zawróciły mi w głowie już jakiś czas temu. Ze względu na tematykę, musiałam
powstrzymać się z pieczeniem przynajmniej do czasu Adwentu. Właśnie nadszedł ten
czas. Babeczki były bardzo aromatyczne. Cynamon doskonale połączył się z pomarańczą,
co nadało ciastu iście świątecznego wyrazu. Do tego choinkowa dekoracja. W
oryginalnym przepisie, pod choinką ukryty był drobny prezencik – niespodzianka.
Świadomie pominęłam ten krok, ponieważ dla mnie, nawet bez prezentu, babeczki prezentowały
się genialnie. Przygotowanie choinek było dość łatwe. Nie spodziewałam się, że
pójdzie mi z nimi tak szybko. Moja paczka zawierała 24 sztuki rożków lodowych.
Podczas robienia choinek, tak się wciągnęłam, że opamiętałam się dopiero przy
dwudziestym wafelku. Dodam, że babeczek było tylko dwanaście. To nic. Rożki
oblane czekoladą i obsypane wiórkami same w sobie były smakołykiem. Polecam
babeczki jako przedświąteczne, świąteczne i poświąteczne wypieki. A gdy już
okres świąteczny minie, polecam babeczki, które z polewą z białej czekolady także
będą smakować wybornie.
POMARAŃCZOWO - CYNAMONOWE BABECZKI Z CHOINKĄ
Ciasto:
170g masła
170g
cukru
2 jaja
4 łyżki
jogurtu lub mleka
170g mąki
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
100g białej
czekolady
2 łyżeczki
cynamonu
1 pomarańcza
Masło utrzeć
z cukrem. Dodać jaja i skórkę z pomarańczy. Dodać jogurt. Wsypać suche składniki.
Ciasto przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut. Czekoladę
stopić. Smarować nią wierzch babeczek.
Choinki:
12
wafelków do lodów w kształcie stożka
200g białej
czekolady
200g wiórków
kokosowych
1
opakowanie cukrowych perełek
Czekoladę
stopić. Każdy rożek moczyć w czekoladzie. Obtoczyć w wiórkach kokosowych. Odstawić
do zastygnięcia. Choinki dekorować perełkami, przyklejając je na kleks białej
czekolady. Gotowe choinki ustawić na babeczce. Można je przykleić roztopioną
czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz