Podczas poszukiwań inspiracji na przedszkolny
kiermasz świąteczny, natrafiłam na drożdżowe choinki. Wypatrzyłam je na stronie
Moje Wypieki. Bardzo łatwo się je robiło. Moje dziewczyny oczywiście na
pierwszym miejscu zabrały się za zjadanie ozdobnych cukiereczków. Co do smaku,
powiem tylko, że było to dobre ciasto drożdżowe. Bez żadnych większych
zachwytów i bez rozczarowań. Po prostu poprawne. Lukier dodał mu słodyczy i
aromatu. Choineczki prezentowały się przeuroczo.
DROŻDŻÓWKI CHOINKI
Ciasto:
150ml
mleka
40g
stopionego masła
300g mąki
20g drożdży
2 łyżki
cukru
1 łyżeczka
cukru waniliowego
1 białko
Drożdże
rozrobić w ciepłym mleku. Suche składniki wsypać do misy miksera. Wlać drożdże.
Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować
na kształt koła o średnicy 30cm. Wyciąć 6 trójkątów. Boki trójkątów naciąć i spłaszczyć.
Choinki ułożyć na blaszce. Odstawić na 30 minut.
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka
mleka
Jajko roztrzepać
z mlekiem. Smarować wierzch choinek. Piec w temperaturze 180°C przez 15 minut.
Lukier:
½
szklanki cukru
1-2 łyżki
soku z cytryny
2 łyżki
kolorowej posypki
Cukier rozetrzeć
z sokiem. Dekorować choinki. Posypać cukiereczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz