Pierniczki z przepisu koleżanki mojej
siostry, to tzw. Pierniczki Gosi H. Do spulchnienia ciasta używało się zarówno
sody, jak też amoniaku, dlatego pierniczki mocno rosły podczas pieczenia i pozostały
miękkie przez cały czas przechowywania. Bardzo przyjemnie się je chrupało.
Stanowiły słodką przekąskę, jako zapowiedź świątecznych
pyszności. Dekorację stanowił lukier na bazie białka, który szybko pokrywał
powierzchnię ciastek. Do twórczej i bardziej wyszukanej dekoracji lukrem
pierniczki te się nie nadawały ze względu na zbyt puszyste – wyrośnięte ciasto.
Natomiast świetnie sprawdzały się tu wszelkie kolorowe posypki i cukiereczki.
Idealne dla wyżywających się artystycznie dzieciaków. Nad tymi pierniczkami, ze
szczególną troską, pastwiła się Natka. Przyznaję, że wyszły jej całkiem udane
dekoracje. Nati była bardzo dumna ze swojej pracy, dlatego swoje pierniczki zaprezentowała
na przedszkolnym kiermaszu. Podobno rozeszły się w błyskawicznym tempie. W domu
pierniczki nie doczekały do świąt. I bardzo dobrze, ponieważ na świątecznym
stole królował Piernik Staropolski. Dodam jeszcze, że najlepiej pracuje się z jeszcze ciepłym ciastem. Gdy zbyt mocno wystygnie, robi się twarde i trudno się zagniata, zwłaszcza kolejne partie ciasta 'ze ścinków'. Jeśli natomiast przegapicie moment, można wspomóc się mikrofalówką. Resztki ciasta podgrzać przez kilka sekund, wtedy pięknie się połączą i ciasto będzie jak nowe.
MIĘKKIE PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE
Składniki:
1,25kg
mąki pszennej
½
szklanki wody
300g
cukru
4 łyżki
oleju
200g
masła
250g
miodu
4 jaja
3
łyżeczki amoniaku
1
łyżeczka sody
20g
przyprawy do piernika
Wodę
zagotować. Dodać miód i sodę. Gotować, aż zbrązowieje. Dodać cukier, masło i
olej. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać mąkę z przyprawą i amoniakiem.
Wymieszać. Odstawić do przestygnięcia. Dodać jaja. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 2 milimetrów. Wycinać ciastka. Piec w temperaturze 180°C przez 7-10 minut.
Lukier:
2
białka
3
szklanki cukru pudru
1 łyżka
soku z cytryny
Wszystkie
składniki utrzeć na gładką masę. Smarować ciastka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz