Szukałam pomysłu na kiermasz przedświąteczny organizowany w przedszkolu
córki. Wybór padł na reniferowe babeczki z ciasta snickerdoodles. W związku z
tym, że sklepy spożywcze w najbliższej okolicy nie dysponowały odpowiednim
asortymentem z zakresu dekoracji ciast, nie udało mi się przyozdobić ciastek w
świątecznej tematyce i ze świątecznym charakterkiem. Zostały udekorowane
jedynie prostym kremem. Na szczęście brak rogów, oczu i
nosa reniferów nie wpłynął na lekko świąteczny, bo cynamonowy, smak babeczek. Oryginalny pomysł pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ciasto
snickerdoodles jest bardzo cynamonowe i bardzo aromatyczne. Można z niego upiec
także pyszne ciasteczka. Na kiermasz w przedszkolu oddelegowałam natomiast Lizaki Cakepops Rudolfy, aby godnie reprezentowały naszą rodzinkę.
BABECZKI
SNICKERDOODLES
Ciasto:
1 ½
szklanki mąki pszennej
½ łyżki
proszku do pieczenia
¼
łyżeczki soli
½ łyżki
cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
115g masła
¾
szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1
szklanka mleka
Masło utrzeć
z cukrem. Wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlewać mleko, na
przemian z suchymi składnikami. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
Nadzienie:
½ szklanki musu jabłkowego
Babeczki nadziać musem jabłkowym, przy użyciu rękawa cukierniczego.
Krem:
300ml
śmietanki 30%
2 łyżki
cukru pudru
125g
serka mascarpone
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka cynamonu
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem i wanilią. Kremem udekorować wierzch babeczek. Posypać cynamonem. Wierzch można udekorować kandyzowanymi plastrami jabłek.
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem i wanilią. Kremem udekorować wierzch babeczek. Posypać cynamonem. Wierzch można udekorować kandyzowanymi plastrami jabłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz