środa, 12 grudnia 2012

BABECZKI SNICKERDOODLES

Szukałam pomysłu na kiermasz przedświąteczny organizowany w przedszkolu córki. Wybór padł na reniferowe babeczki z ciasta snickerdoodles. W związku z tym, że sklepy spożywcze w najbliższej okolicy nie dysponowały odpowiednim asortymentem z zakresu dekoracji ciast, nie udało mi się przyozdobić ciastek w świątecznej tematyce i ze świątecznym charakterkiem. Zostały udekorowane jedynie prostym kremem. Na szczęście brak rogów,  oczu i nosa reniferów nie wpłynął na lekko świąteczny, bo cynamonowy, smak babeczek. Oryginalny pomysł pochodzi ze strony Moje Wypieki. Ciasto snickerdoodles jest bardzo cynamonowe i bardzo aromatyczne. Można z niego upiec także pyszne ciasteczka. Na kiermasz w przedszkolu oddelegowałam natomiast Lizaki Cakepops Rudolfy, aby godnie reprezentowały naszą rodzinkę.







BABECZKI SNICKERDOODLES
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki pszennej
½ łyżki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
½ łyżki cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
115g masła
¾ szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka
Masło utrzeć z cukrem. Wbijać po jednym jajku. Dodać ekstrakt waniliowy. Wlewać mleko, na przemian z suchymi składnikami. Przełożyć do foremek. Piec w temperaturze 180°C przez 20-25 minut.
            Nadzienie:
½ szklanki musu jabłkowego
Babeczki nadziać musem jabłkowym, przy użyciu rękawa cukierniczego.
            Krem:
300ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
125g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serkiem i wanilią. Kremem  udekorować wierzch babeczek. Posypać cynamonem. Wierzch można udekorować kandyzowanymi plastrami jabłek.






W WERSJI NADZIANEJ: z musem jabłkowym i kandyzowanymi plastrami jabłek








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz