Po świątecznym obżarstwie dobrze było zjeść coś lekkiego i prostego, jak
właśnie przecierana zupa ziemniaczano-koperkowa. Przepis podglądnęłam w
programie ‘Jem i chudnę’ w Polsat Cafe. Jeśli dobrze kojarzę, w tym odcinku również
było o poświątecznych dolegliwościach. Ja w tym roku profilaktycznie nie zapełniłam
swojej lodówki na Boże Narodzenie. Zwykle na święta gościliśmy u rodzinki, a
jedzenie czekało na nas w domu. Tym razem zaopatrzyłam wyłącznie zaplecze śniadaniowe.
Dzięki temu nic się nie zmarnowało i nie trzeba było wciskać w siebie jedzenia.
Lekka zupa, po świątecznym kosztowaniu, ucieszy każdy zapracowany żołądek. Dla
mnie jest ona rewelacyjna. Proste składniki dały znakomity efekt smakowy.
Dominował oczywiście koperek, ale było również czuć słodką marchewkę oraz pachnącą
pietruszkę i seler. Istnieje ryzyko, ze kolor zupy będzie, delikatnie mówiąc,
mdły. Można tego uniknąć używając większych marchewek. Wtedy kolor nabierze
nieco pomarańczowego odcienia. Mi najlepiej zupa-krem smakowała z kromką chleba
posmarowaną masłem. Zwykle nie chciało mi się robić grzanek. W takiej sytuacji
masło było niezastąpione.
ZUPA
PRZECIERANA ZIEMNIACZANO-KOPERKOWA
Składniki:
4
ziemniaki
2
marchewki
1
pietruszka
¼
selera
2
łyżki koperku
½
szklanki mleka
2
łyżki mąki
½
łyżki soli
¼
łyżeczki pieprzu
1
łyżka masła
1 litr wody
1
gałązka mięty
Obrane
warzywa pokroić. Wrzucić do wrzątku. Gotować do miękkości. Dodać mąkę
wymieszaną z mlekiem. Przetrzeć. Dodać koperek. Doprawić. Wierzch przybrać
miętą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz