Przedstawiam bardzo smaczną przekąskę. Zawijaski z bekonem. Nazwę
wymyśliłam ja. Przyczyna tego - przepis oglądnęłam w programie Baking Made
Easy, lecz nie zapamiętałam jego nazwy. Wiem, nie popisałam się oryginalnością
heheheh. Bekon i musztarda doskonale komponują się w otoczce z ciasta
francuskiego. Do tego ser żółty, który to wszystko spaja. Jedyny minus jest
taki, że przekąski szybko znikają z talerza. To przez to, że
porcje były wielkości dużego plastra bekonu, i na cały arkusz ciasta 275g
wyszło ich zaledwie 10. Nad tym aspektem jeszcze popracuję.
Widziałam na innych blogach wersje tylko serowe. Zapewne równie smaczne, choć
jeszcze ich nie wypróbowałam. Bekon w tym wypadku nadaje paluszkom
charakterystycznego aromatu i smaku. Polecam.
ZAWIJASKI
Z BEKONEM
Składniki:
300g
ciasta francuskiego
150g
tartego sera żółtego
3 łyżeczki
musztardy
10 plastrów
bekonu
1
jajko
Ciasto
posmarować musztardą. Posypać serem. Ułożyć plastry bekonu. Wyciąć każdy
plaster ciasta z bekonem. Zwinąć w spiralę. Ułożyć na blaszce. Wstawić do lodówki
na 15 minut. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec na złoto, około 18 minut w 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz