Przepis
na Serowe Ślimaczki był jedną z propozycji na szybkie i proste ciasteczka w programie ‘Pyszne 25’.
Ciastka rzeczywiście robiło się w mig. Z lenistwa albo z głodu nie zmieliłam nawet twarogu. I dobrze, bo nie było tego w ogóle czuć. Cukier w
ślimaczkach się pięknie skarmelizował. Miało to też swoje złe strony,
mianowicie nieco się przypalił od spodu. Być może to tylko wina mojej nieuwagi
podczas pieczenia. Przy kolejnym podejściu okaże się, co było prawdą.
Smak ciastek był baaardzo słodki, lekko serowy, lekko rodzynkowy, to wszystko
zawinięte w cudownie lekkie (i tłuściutkie – niech lekkość was nie zmyli)
ciasto francuskie. Całość stanowiło świetną przekąskę na wilczy
pociąg do słodyczy oraz wspaniały sposób na niezapowiedzianych gości. Jeszcze
słówko rzeknę odnośnie ‘wilczego pociągu do słodyczy’.. Niedawno przypadkiem
oglądałam powtórkę ‘Brzyduli’, przypomniałam sobie cudowną moc polskich
przysłów oraz złotych myśli wypływających z ust Wioletty Kubasińskiej. Ech,
SEROWE
ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
200g
twarogu
100g
rodzynek
4 łyżki
cukru
1 jajko
Ciasto
rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 centymetra. Smarować
serem. Posypać rodzynkami i 3 łyżkami cukru. Zwinąć roladę. Kroić w plastry o grubości
2 centymetrów.
Ułożyć na blaszce. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz