wtorek, 4 grudnia 2012

SEROWE ŚLIMACZKI

Przepis na Serowe Ślimaczki był jedną z propozycji na szybkie i proste ciasteczka w programie ‘Pyszne 25’. Ciastka rzeczywiście robiło się w mig. Z lenistwa albo z głodu nie zmieliłam nawet twarogu. I dobrze, bo nie było tego w ogóle czuć. Cukier w ślimaczkach się pięknie skarmelizował. Miało to też swoje złe strony, mianowicie nieco się przypalił od spodu. Być może to tylko wina mojej nieuwagi podczas pieczenia. Przy kolejnym podejściu okaże się, co było prawdą. Smak ciastek był baaardzo słodki, lekko serowy, lekko rodzynkowy, to wszystko zawinięte w cudownie lekkie (i tłuściutkie – niech lekkość was nie zmyli) ciasto francuskie. Całość stanowiło świetną przekąskę na wilczy pociąg do słodyczy oraz wspaniały sposób na niezapowiedzianych gości. Jeszcze słówko rzeknę odnośnie ‘wilczego pociągu do słodyczy’.. Niedawno przypadkiem oglądałam powtórkę ‘Brzyduli’, przypomniałam sobie cudowną moc polskich przysłów oraz złotych myśli wypływających z ust Wioletty Kubasińskiej. Ech,
Dasz wiarę?!







SEROWE ŚLIMAKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Składniki:
200g twarogu
100g rodzynek
4 łyżki cukru
1 jajko

Ciasto rozwałkować na prostokąt grubości 0,5 centymetra. Smarować serem. Posypać rodzynkami i 3 łyżkami cukru. Zwinąć roladę. Kroić w plastry o grubości 2 centymetrów. Ułożyć na blaszce. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200°C przez 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz