TORT
PRAGA
Ciasto:
6 jaj
150g
cukru
115g mąki
pszennej
25g
kakao
40g
roztopionego masła
Białka ubić.
Dodać połowę cukru. Dodać żółtka utarte z pozostałym cukrem. Wsypać mąkę z
kakao. Wlać masło. Wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 23 centymetrów . Piec
w temperaturze 180°C
przez 30 minut. Ciasto ostudzić. Wyjąć z tortownicy. Przekroić na 3 blaty.
Krem:
1 żółtko
20ml
wody
120g
mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka
ekstraktu waniliowego
200g masła
10g
kakao
Żółtko
wymieszane z wodą i mlekiem gotować na parze, aż zgęstnieje. Chłodny krem utrzeć
z masłem i ekstraktem waniliowym. Dodać kakao. Kremem przełożyć placki.
Glazura:
55g
konfitury morelowej
Konfiturę
przetrzeć przez sito. Smarować wierzch i boki tortu.
Polewa:
60g
gorzkiej czekolady
60g masła
Masło roztopić.
Dodać pokrojoną czekoladę. Wymieszać. Polać wierzch i boki tortu. Wierzch można ozdobić wzorkiem z mlecznej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz