CZEKOLADOWO - POMARAŃCZOWY WIENIEC DROŻDŻOWY
Ciasto:
15g świeżych drożdży
120ml ciepłej wody
30g roztopionego masła
120ml mleka
55g cukru
1 jajko
½ łyżeczki soli
25g kakao
375g mąki pszennej
Masło ubić z mlekiem. Dodać
cukier, jajko i sól. Utrzeć na gładko. Wsypać kakao. Wlać drożdże rozrobione z
wodą i ½ łyżeczki cukru. Wsypać mąkę. Zagnieść ciasto. Odstawić na 1 godzinę.
Ciasto rozwałkować na prostokąt 30x40 centymetrów.
Nadzienie:
50g roztopionego masła
100g cukru
1 pomarańcza
55g gorzkiej czekolady
Na cieście rozsmarować masło.
Posypać cukrem wymieszanym ze skórką pomarańczową. Posypać czekoladą.
Zwinąć roladę. Przeciąć wzdłuż prawie do końca. Zapleść warkocze ciasta. W
wysmarowanej masłem tortownicy ułożyć ciasto w kształcie spirali. Końcówkę
podwinąć pod spód. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 175°C przez 40 minut.
Lukier:
130g cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
¼ łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać.
Polać ciasto.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz