BUŁKI
SCONES Z RODZYNKAMI
Składniki:
1
szklanka rodzynek
½
szklanki likieru pomarańczowego
1 pomarańcza
3 ½
szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek
proszku do pieczenia
1 łyżeczka
soli
6 łyżeczek
cukru
230g masła
1
szklanka śmietany
2 jajka
2 łyżki
drobnego cukru
Rodzynki
namoczyć w likierze z dodatkiem skórki z pomarańczy. Do sypkich składników
dodać zimne masło. Rozetrzeć w palcach jak kruszonkę. Dodać śmietanę, 1 jajko i
1 żółtko. Wsypać rodzynki. Lekko zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 3 centymetrów . Wycinać
krążki lub trójkąty. Podczas wycinania szklanką, nie kręcić nią, gdyż ciasto
się nie rozwarstwi. Wierzch ciasta smarować roztrzepanym białkiem. Posypać cukrem.
Piec
w temperaturze 180° C przez 25 minut. Podawać z dżemem.
w temperaturze 180° C przez 25 minut. Podawać z dżemem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz