Te babeczki kusiły mnie swoim wyglądem na
blogu Kwestia Smaku. W rzeczywistości nęciły nas równie mocno, a nawet
bardziej. Musiałam dorobić porcję, bo połowa upieczonych babeczek dziwnym
trafem zniknęła, zanim jeszcze przygotowałam mus. Mąż twierdził, że to najmłodsza
córka tak szalała, ale przecież ona ma dopiero półtorej roku. Chyba, że tak się
umówili, że ona robiła pierwszy kęs, a tatuś pochłaniał resztę. Gdy wykańczałam
babeczki, domownicy co 5 minut wpadali do kuchni, żeby zapytać, czy już można jeść.
A mamusia wymyśliła sobie czekoladowe zygzaki i trzeba było czekać, aż
czekolada stężeje. Aby przyśpieszyć ten proces, włożyłam wzorki do lodówki.
Niestety w kilka chwil po wyjęciu, czekolada topiła się i wzór opadał. Moje
babeczki miały nieco ciemniejszą kolorystykę, niż na stronie źródłowej. Wynikało
to zapewne z rodzaju użytej czekolady. Dodam jeszcze, że ciasto robiłam
dwukrotnie. Po raz pierwszy użyłam czekolady mlecznej z dziecięcych zapasów po urodzinach
i niestety nie łączyła się ona z masłem. Podczas pieczenia ciasto wypływało z
foremek. Na szczęście zapas mojego ulubionego Wedla czekał na swój triumf. Rozpisałam
się o rożnych drobiazgach, a jeszcze nie wspomniałam o najważniejszym. Aby przełamać słodycz mlecznej czekolady, nadziałam babeczki dżemem malinowym wymieszanym z odrobiną soku z cytryny. Smak babeczek był czekoladowy w każdym kęsie. Zarówno w musie, jak i w cieście. Szkoda tylko, że te pyszności tak szybko się kończą.
BABECZKI Z MUSEM Z MLECZNEJ
CZEKOLADY
Ciasto:
150g masła
150g mlecznej czekolady
150g cukru
4 jajka
120g mąki pszennej
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło roztopić z czekoladą. Dodać cukier. Wlać roztrzepane jajka.
Wsypać mąkę z proszkiem. Nałożyć do foremek. Piec w temperaturze 160°C przez 20 minut.
Mus:
200g mlecznej czekolady
3 żółtka
40g cukru
1 ½ łyżeczki żelatyny
5 łyżek mleka
150ml śmietanki 30%
Żółtka ubić z cukrem. Wlać roztopioną czekoladę. Dodać
żelatynę rozpuszczoną w ciepłym mleku. Wymieszać z ubitą śmietanką. Mus schłodzić.
Dekorować babeczki.
Dekoracja:
2 łyżeczki kakao
50g gorzkiej czekolady
Babeczki posypać kakao. Z roztopionej czekolady zrobić 12
wzorków. Gdy zastygną, ułożyć je na babeczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz