Bułeczki, jak bułeczki. Udane. Smak dobry. Wierzch
smarowany mlekiem. Część mąki białej
zastąpiłam razową. W
moich rogi znów były tylko symboliczne przez kiepskie noże.
ROGATE
BUŁECZKI
Składniki:
450g
mąki
2
łyżeczki soli
1
łyżka cukru
50g
masła
15g
drożdży
280ml
ciepłego mleka
Mąkę,
sól, cukier i masło rozetrzeć palcami. Dodać drożdże rozpuszczone w 4 łyżkach
mleka. Wlać pozostałe mleko. Wyrobić. Przykryć. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto
zagnieść. Uformować 12 bułek. Bułki ułożyć na blaszce. Ostrym nożem naciąć na
krzyż. Przykryć. Odstawić na 20 minut. Wierzch smarować mlekiem. Piec w 200°C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz