Chleb Twister jest jednym z ciekawych pomysłów na domowe pieczywo. Dodatek miodu sprawił, że chleb miał lekko słodki smak, natomiast mak dodał mu sporo uroku. Chleb dobrze się kroił i wspaniale smakował. Przepis pochodzi z programu Lorraine Pascale ‘Baking made easy’. Za pierwszym razem sama zjadłam prawie cały, jeszcze ciepły bochenek. Przy kolejnej próbie nie dzieliłam ciasta na sześć części, lecz na
trzy. Niestety efekt wizualny nie był już taki piorunujący, mak gdzieś zaginął w środku bochenka i chleb stracił nieco uroku. Plusem było natomiast to, że mak nie uciekał z kromki przy każdym podniesieniu. Polecam zakręcony chleb
Twister w obu wersjach.
CHLEB
TWISTER
Składniki:
550g
mąki pszennej
100g
mąki pełnoziarnistej
350ml
cieplej wody
2
łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
2
łyżki miodu
1
łyżka oleju
50g
maku
Mąkę
wymieszać z solą. Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie z miodem. Wyrobić. Odstawić
na 1 godzinę. Rozwałkować prostokąt o wymiarach 40x24cm. Ciasto posmarować
olejem. Posypać makiem. Pokroić na 6 pasm. Każde pasmo skręcić. Ruloniki zebrać, skręcić i
ułożyć z nich wieniec. Skleić wodą. Odstawić na 30 minut. Piec w temperaturze 200°C przez 35 minut.
Chleb Twister skręcony z trzech pasm ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz