poniedziałek, 11 lutego 2013

BUŁKI POZNAŃSKIE


Kolejna odsłona bułeczek śniadaniowych. Przepis był z programu Dzień Dobry Tvn. Nazwa poszczególnych rodzajów kajzerek zależy od ilości nacięć na wierzchu bułki. W Poznańskich powinno być ich pięć. W mojej kuchni niestety rzadko goszczą naostrzone noże. Nie chcąc męczyć niewinnych bułeczek, zrobiłam jedynie symboliczny wzorek. Szkoda, że świeże i jeszcze ciepłe pieczywo na śniadanie zdobywa się kosztem krótszego snu. Albo trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta, albo wcześnie gonić do sklepu. Alternatywne sconsy, czy soda bread to już nie ten smak.






BUŁKI POZNAŃSKIE
Składniki:
30g drożdży
1 łyżeczka cukru
250ml cieplej wody
2 łyżki oleju
600g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić na 40 minut. Uformować 10-12 bułek. Każdą bułkę naciąć nożem. Odstawić na 20 minut. Bułki posmarować wodą. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz