Kolejna odsłona bułeczek śniadaniowych. Przepis był z
programu Dzień Dobry Tvn. Nazwa poszczególnych rodzajów kajzerek zależy od
ilości nacięć na wierzchu bułki. W Poznańskich powinno być ich pięć. W mojej
kuchni niestety rzadko goszczą naostrzone noże. Nie chcąc męczyć niewinnych bułeczek,
zrobiłam jedynie symboliczny wzorek. Szkoda, że świeże i jeszcze ciepłe
pieczywo na śniadanie zdobywa się kosztem krótszego snu. Albo trzeba czekać na wyrośnięcie
ciasta, albo wcześnie gonić do sklepu. Alternatywne sconsy, czy soda bread to
już nie ten smak.
BUŁKI
POZNAŃSKIE
Składniki:
30g
drożdży
1
łyżeczka cukru
250ml
cieplej wody
2
łyżki oleju
600g
mąki pszennej
1
łyżeczka soli
Drożdże
i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto.
Odstawić na 40 minut. Uformować 10-12 bułek. Każdą bułkę naciąć nożem. Odstawić
na 20 minut. Bułki posmarować wodą. Piec w temperaturze 220°C przez 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz